İŞ ETİĞİ KURALLARI

 

  1. Dürüstlük

Tüm iş süreçlerimizde ve ilişkilerimizde doğruluk ve dürüstlük öncelikli değerlerimizdir. Çalışanlarla ve tüm paydaşlarımızla ilişkilerimizde şeffaflık ve dürüstlükle hareket ederiz.

B. Gizlilik
Gizli ve özel bilgiler; Vitray Şirketi’ne ait rekabet açısından dezavantaj yaratabilecek bilgileri, ticari sırları, henü mali ve diğer bilgileri, personel özlük haklarına ait bilgileri ve üçüncü şahıslarla akdedilen “gizlilik anlaşmaları” çerçevesindeki bilgileri kapsar.
Vitray çalışanları olarak; müşterilerimizin, çalışanlarımızın ve çalıştığımız diğer ilgili kişi ve kuruluşların gizliliklerine ve özel bilgilerinin korunmasına özen gösteririz. Vitray Şirketi’nin faaliyetlerine ilişkin gizli bilgileri korur, bu bilgileri sadece Vitray’ın amaçları doğrultusunda kullanır; bu bilgileri sadece belirlenen yetkiler dahilinde ilgili kişilerle paylaşırız.
Şirketimizden ayrılırken de görevlerimiz nedeniyle haiz olduğumuz gizli bilgi ve belgeler ile proje, yönetmelik, vb. çalışmaları dışarı çıkarmayız.

C. Çıkar Çatışması
Vitray çalışanları olarak, çıkar çatışmasından uzak durmayı amaçlarız. Mevcut görevimizden yararlanarak; şahsen, ailemiz veya yakınlarımızın vasıtası ile iş münasebetinde bulunduğumuz kişi ve kuruluşlardan kişisel çıkar sağlamayız. VitrayŞirket’i dışında ek bir finansal çıkara dayalı iş aktivitesinde bulunmayız. Vitrayadını ve gücünü, Vitray kimliğimizi, kişisel fayda sağlamak amacıyla kullanmayız.
Potansiyel çıkar çatışması durumunda, ilgili tarafların çıkarlarının yasal ve etik yöntemler vasıtasıyla güvenli bir şekilde korunabileceğine inandığımızda, bu yöntemleri uygularız. Tereddüde düştüğümüz durumlarda yöneticimize, İnsan Kaynakları Bölümü’ne  danışırız.

D. Sorumluluklarımız
Yasal sorumluluklarımızın yanı sıra; müşterilerimize, çalışanlara, hissedarlarımıza, tedarikçi ve iş ortaklarımıza, rakiplerimize, topluma, insanlığa veVitrayadına karşı aşağıda sıralanan sorumluluklarımızı yerine getirmeye özen gösteririz.

1. Yasal Sorumluluklarımız
Yurtiçi ve yurtdışında mevcut tüm faaliyet ve işlemlerimizi T.C. yasaları ve faaliyet gösterdiğimiz bölgenin hukuk normları çerçevesinde yürütür, yasal düzenleyici kurum ve kuruluşlara doğru, tam ve anlaşılabilir bilgileri zamanında sunarız.
Tüm faaliyet ve işlemlerimizi yürütürken, her türlü kamu kurum ve kuruluşu, idari oluşum, sivil toplum örgütü ve siyasi partilere herhangi bir menfaat beklentisi olmaksızın eşit mesafede yer alır ve bu sorumluluk bilinci ile yükümlülüklerimizi yerine getiririz.

2. Müşterilerimize Karşı Sorumluluklarımız
Müşteri memnuniyeti odaklı, müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine en kısa zamanda, en doğru şekilde cevap veren proaktif bir anlayışla çalışırız. Hizmetlerimizi, zamanında ve söz verdiğimiz koşullarda sunar; müşterilerimize saygı, onur, adalet, eşitlik ve nezaket kuralları çerçevesinde yaklaşırız.

3. Çalışanlara Karşı Sorumluluklarımız
Çalışanların özlük haklarının tam ve doğru biçimde kullanılmasını sağlarız. Çalışanlara dürüst ve adil yaklaşır, ayrımcı olmayan, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı taahhüt ederiz. Çalışanlarımızın bireysel gelişimi için gerekli çabayı gösterir, sosyal sorumluluk bilinciyle yer alacakları uygun sosyal ve toplumsal faaliyetlere gönüllü olmaları konusunda da destekler, iş hayatı ile özel hayat arasındaki dengeyi gözetiriz.

4. Ortaklarımıza Karşı Sorumluluklarımız
Vitray Şirket’inin sürekliliğine öncelikle önem vererek ve ortaklarımıza değer yaratma hedefi doğrultusunda; gereksiz ya da yönetilemez riskleri almaktan kaçınır, sürdürülebilir karlılığı amaçlarız. Finansal disiplin ve hesap verebilirlik çerçevesinde hareket eder, şirketimizin kaynak ve varlıkları ile çalışma zamanımızı verimlilik ve tasarruf bilinciyle yönetiriz. Rekabet gücümüzü artırmaya ve büyüme potansiyeli olan ve bağlanan kaynağa en yüksek getiriyi sağlayacak alanlarda yatırım yapmaya özen gösteririz. Hissedarlarımıza; mali tablolarımız, stratejilerimiz, yatırımlarımız ve risk profilimiz ile ilgili zamanında, doğru, tam ve anlaşılabilir bilgi veririz.

5. Tedarikçi/İş Ortaklarımıza Karşı Sorumluluklarımız
İyi bir müşteriden beklendiği şekilde adil ve saygılı davranır, yükümlülüklerimizi zamanında yerine getirmek için gerekli özeni gösteririz. İş yaptığımız kişi ve kuruluşlar ile iş ortaklarımızın gizli bilgilerini özenle koruruz.

6. Rakiplerimize Karşı Sorumluluklarımız
Etkin bir şekilde, sadece yasal ve etik olan alanlarda rekabet eder, haksız rekabetten kaçınırız.
Toplum içinde hedeflenen rekabetçi yapının sağlanmasına yönelik çalışmaları destekleriz.

7. Topluma ve İnsanlığa Karşı Sorumluluklarımız
Demokrasinin, insan haklarının, ve çevrenin korunması; eğitim ve hayır işleri, suç ve yolsuzlukların ortadan kaldırılması bizim için çok önemlidir. İyi bir vatandaş olma bilinciyle toplumsal konularda öncü olarak duyarlı bir şekilde hareket eder; sivil toplum örgütlerinde, kamu yararına olan hizmetlerde, bu konularda uygun faaliyetlerde rol almaya çalışırız. Faaliyet gösterdiğimiz ülkenin  gelenek ve kültürüne duyarlı davranırız. Rüşvet veya maksadı aşan bedelde hediye vb. ürün ve hizmetler vermeyiz ve kabul etmeyiz.

8. “Vitray” Adına Karşı Sorumluluklarımız
İş ortaklarımız, müşterilerimiz ve diğer paydaşlarımız profesyonel yeterliliğimiz ve dürüstlüğümüz sayesinde bize güvenmektedirler. Bu itibarımızı en üst düzeyde tutmaya çalışırız.
Hizmetlerimizi Şirket politikaları, profesyonel standartlar, verdiğimiz taahhütler ve etik kurallar çerçevesinde sunar, yükümlülüklerimizi yerine getirmek için gerekli özveriyi gösteririz.
Profesyonel olarak yetkin olduğumuza ve olacağımıza inandığımız alanlarda hizmet vermeye özen gösterir, doğruluk ve meşruiyet kriterlerine uyan müşteriler, iş ortakları ve elemanlar ile çalışmayı amaçlarız. Toplum ahlakını zedeleyen, çevreye ve toplum sağlığına zarar verenlerle çalışmayız.

  1. İŞ ETİĞİ KURALLARINI DESTEKLEYEN POLİTİKALAR
  2. Çıkar Çatışması Politikası
    Vitray Şirketi çalışanlarının çıkar çatışması yaratabilecek durumlardan uzak durması esastır.Şirket kaynaklarının, adının, kimliğinin ve gücünün kişisel fayda için kullanılmaması, kurumun ismini ve imajını olumsuz etkileyecek durumlardan kaçınılması tüm çalışanların en önemli sorumluluklarındandır. Aşağıdaki uygulama esasları,Şirket çalışanlarının görevlerini yerine getirirken veya iş ilişkilerinden dolayı özel hayatlarında karşılaşabilecekleri çıkar çatışması durumlarını ve bu durumlarda uygulanması gereken ilkeleri belirlemektedir.

    Uygulama Esasları

    1. Çıkar Çatışması Yaratabilecek Faaliyetler
    Tüm Şirket çalışanlarının, aşağıda çıkar çatışması yaratabilecek faaliyetler olarak maddelenmiş olan durumlara ve belirtilen ilkelere tam olarak uyması gerekmektedir. Şirketler, çalışanlarını bu ilkelere uyuma özendirmek amacı ile gereken çalışmaları yapar.

    i. Çıkar Çatışması Yaratabilecek Faaliyetlerde Bulunmak
    Çalışanlar aile fertleriyle, dostlarıyla veya ilişkide bulunulan diğer üçüncü şahıslarla hiçbir surette karşılıklı veya karşılıksız menfaat sağlayan iş ilişkisine girmez. Örneğin, satın alma yetkisi bulunan bir çalışan aile fertlerinden birinin çalıştığı bir tedarikçi ile iş yapmaktan kaçınmalıdır. İstisnai haller Şirket Yönetim Kurulu Başkanı’nın bilgisi ve onayına tabidir. Aynı doğrultuda Şirket çalışanları yakın aile fertlerinin Şirketleri rakiplerinde çalışmalarından dolayı oluşabilecek çıkar çatışmalarına karşı da dikkatli olmalıdırlar.
    Vitray Şirketi çalışanlarının doğrudan ve dolaylı yollarla “tacir” veya “esnaf” sayılmasını gerektiren çalışmalarda bulunmaması, her ne ad altında olursa olsun çalışma saatleri içinde veya dışında bir başka kişi ve/veya kurum için ücret veya benzer bir menfaat karşılığı çalışmaması esastır.  Ancak, çalışanların mesai saatleri dışında bir başka kişi (aile ferdi, dost, diğer üçüncü şahıslar) ve/veya kurum için ücret veya benzer bir menfaat karşılığı çalışmaları;

» Şirkette sürdürdükleri görev ve diğer Vitray şirketi uygulamaları ile çıkar çatışması yaratmaması,
» Diğer iş etiği kuralları ve bu kuralları destekleyen politikalar ile uyumsuzluk yaratmaması,
» Şirketteki görevlerini sürdürmelerini olumsuz yönde etkilememesi,
» Yönetimin yazılı onayı

koşulları ile mümkündür.

Onay Genel Müdür ve Genel Müdüre bağlı tüm pozisyonlar için bağlı olduğu yöneticisinin görüşünü takiben şirket İnsan Kaynakları Yöneticisi görüşü ile şirket Genel Müdürü tarafından verilir.
Vitray Şirketi çalışanları, Şirketi dışındaki şirketlerde, Şirket Yönetim Kurulu onayı olmaksızın yönetim kurulu üyeliği veya denetçiliği yapamaz; rakip veya Şirketin iş ilişkisinde bulunduğu şirketlerde görev alamaz. Kar amacı gütmeyen organizasyonlarda ve üniversitelerde, Şirket içindeki görevini aksatmadığı durumlarda, yönetimin yazılı onayı ile sosyal sorumluluk ve yardım amaçlı görevlerde çalışabilirler.

İşe alım kararı verme durumunda olan yöneticiler, eşlerini, yakın akrabalarını ve bu kişilerin yakınlarını Genel Müdür onayı ile alabilir.

Çalışanlar şirket ve faaliyetleri ile ilgili olmayıp politikalarına da aykırı olmayan konularda konuşmalar yapabilir, profesyonel yazılar yazabilir. Bu aktivitelerde Şirket adının kullanılabilmesi için Genel Müdür’den onay alınması gerekmektedir.
Vitray Şirketi çalışanları, bireysel ve gönüllü olarak, herhangi bir politik partide aktif olarak faaliyet gösterebilirler. Yöneticiler çalışanlarından, politik bir iş yapmasını veya bir partiye üye olmasını isteyemez. Çalışanların  herhangi bir politik partide görev alması aşağıda belirtilen koşullar ve yönetimin yazılı onayı ile mümkündür;

» Çalışanların herhangi bir politik aktivitede görev almasının şirkette sürdürdükleri görev ve diğer Vitray şirketi uygulama ve yaklaşımları ile çıkar çatışması yaratmaması gerekir.
» Çalışanlar, çalışma saatleri içerisinde herhangi bir politik faaliyette bulunamaz ve bu faaliyetlerle ilgili çalışma arkadaşlarının zamanını alamaz.
» Çalışanlar politik faaliyetleri süresince şirket adını, şirketteki pozisyonunu, unvanını ve şirkete ait kaynakları kullanamaz.

Politik faaliyetlerde görev almak isteyen çalışanlar için onay; Genel Müdür ve Genel Müdüre bağlı tüm pozisyonlar için şirket İnsan Kaynakları Yöneticisi görüşü ile Şirket Genel Müdürü tarafından verilir.
Çalışanlar Şirket dışında üçüncü şahıslara şahsi olarak maddi veya manevi yardım ve/veya bağış yapabilir, yardım derneklerinde yazılı izin alarak görev alabilir.

ii. Görevi Kötüye Kullanma
Çalışanların yetkilerini, kendi ve/veya yakınları menfaatine ve kendisinden beklenilen özen dışında kullanarak Şirketlere zarar vermesi kabul edilemez.
Çalışanlar Şirketin satın alma ve satış faaliyetleri ile taraf olduğu tüm işlemler ve sözleşmelerden doğrudan ya da dolaylı olarak kişisel kazanç elde edemez.
Çalışanlar ahlaka, kanuna ve Şirket disiplinine aykırı fiil ve davranışlarda bulunamaz.

iii. Kaynakların Kullanımı
Şirket adına yapılacak kaynak kullanımlarında, Şirket çıkarları dikkate alınır.  Şirket çıkarı olmaksızın her ne isim altında ve her kim adına ve yararına olursa olsun Şirket varlıkları, olanakları ve personeli Şirket dışında kullanılamaz. “Her konuda tasarruf” ilkesi tüm personel tarafından uygulanır.
Kaynakların Şirket menfaatine doğru kullanımı, zamanın doğru kullanımını da gerektirir. İş saatleri içinde Şirket çalışanları, zamanı iyi kullanır, iş saatleri içinde özel işlerine zaman ayırmaz. Yöneticiler çalışanları şahsi işleri için görevlendiremez.
Çalışma saatleri içinde özel ziyaretçi kabul edilmemesi esastır. Çalışanların zorunlu ziyaretçiler için görüşmelerin ziyaret konusu ile bağlantılı olarak ve iş akışını engellemeyecek şekilde makul bir sürede tamamlamaları gerekmektedir.

iv. Şirketin Ticari İlişki İçerisinde Bulunduğu Diğer Kişi ve/veya Kuruluşlarla İlişkiler
Şirket müşterileri, taşeronları veya tedarikçileri ve Şirketin ticari ilişki içerisinde bulunduğu diğer kişi ve/veya kuruluşlarla özel iş ilişkisine girilemez, kişisel amaçlı borç para ve/veya mal/hizmet alınamaz ve Şirketin ticari ilişki içerisinde bulunduğu diğer kişi ve/veya kuruluşlara ödünç para ve/veya mal/hizmet verilemez.
Müşterilerle ilişkilerde şu hususlar dikkate alınır; müşteri lehine bile olsa, müşteri bilgisi olmaksızın bir işlem yapılamaz ve şirket lehine olsa dahi, müşteri zaaflarından yararlanılamaz ve müşteriye eksik ya da yanlış bilgi vererek kar amacı güdülemez.
Şirket personeli, Şirketin ticari ilişki içerisinde bulunduğu diğer kişi ve/veya kuruluşlardan hediye talep edemez, imada bulunamaz; Şirketleri yükümlülük altına sokacak hiçbir hediye, para, çek, mülk, bedava tatil, özel indirimler vb. kabul edemez. Şirket ile iş ilişkisi olan hiçbir kişi veya kuruluştan kişisel yardım, bağış kabul edilemez. Konuya ilişkin olarak Hediye Kabul Etme ve Verme Politikası uygulanır.

v. Medya İle İlişkiler
Medya ile olan ilişkilerde Şirket İletişim Prosedürü dahilinde hareket edilir.
Herhangi bir yayın kuruluşuna demeç vermek, mülakat yapmak, seminer-konferans vb. yerlere konuşmacı olarak katılmak şirket üst yönetiminin onayına bağlıdır. Bu faaliyetlerden hiçbir şekilde kişisel kazanç elde edilemez.

vi. Şirketi Temsil
Şirketi temsilen her türlü dernek, işveren sendikası ve benzeri sivil toplum kuruluşlarında, yerine getirilen görev gereği tahakkuk edecek her türlü ücret, ilgili kuruma ya da ilgili kurumun göstereceği kanallara hibe edilir.
3. kişiler tarafından Şirket çalışanına seminer konuşmacı ücreti veya benzer bir hizmet karşılığında yapılan ödemeler de benzer şekilde ilgili kuruma ya da kurumun yönlendireceği kanallara hibe edilir. Bu kişiler para dışında günün anısı olarak verilen ve sembolik değeri olan ödül, şilt vb. hediyeler alabilirler.

B. Hediye Kabul Etme ve Verme Politikası
Vitray Şirketi ve çalışanlarının tarafsızlıklarını, kararlarını ve davranışlarını etkileyebilecek hediye ya da menfaat kabul etmemesi, 3. kişi ve kuruluşlara bu tarz etkiler yaratabilecek hediye ve menfaat sağlama yönünde girişimde bulunmaması esastır. Aşağıda tanımlanan uygulama esasları, Şirket çalışanlarının iş ilişkisi içerisinde bulundukları 3. kişi ve kuruluşlarla olabilecek hediye alış-verişlerini düzenlemekte ve bu konuda uygulanacak ilkeleri belirlemektedir.

Uygulama Esasları

1. Şirket çalışanlarının, görev yaparken tarafsızlıklarını, performanslarını, karar almalarını  etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan her türlü menfaat ve hediyeyi alması yasaktır.

2. Şirket çalışanları;
» Kurum iş hedefleri ile uyumlu,
» Yürürlükteki mevzuata uygun ve
» Hediyenin kamuoyu tarafından öğrenilmesinin Şirketi zor durumda bırakmayacak

olması koşulları ile 3. maddede çerçevesi çizilmiş hediyeleri alabilir ve/veya verebilir ya da özel bir uygulamaya tabi tutulmayı kabul edebilirler.

3. 2. maddede belirtilen koşullara uygun olmak şartıyla;
» Şirket çalışanları, iş dünyasında kabul edilebilir standartlarda eğlence, ikram ve yemek verebilirler ve alabilirler.
» Şirketi temsilen katılınan seminer ve benzeri organizasyonlarda para dışında günün anısı olarak ve sembolik değeri olan ödül, şilt vb. hediyeler alınabilir.
» Alınan hediyeler ortak bir alanda toplanır.

4. Yukarıda belirtilen durumlar ve para dışındaki diğer hediyeler, menfaatler, tatiller, indirimler v.b. 2. maddede sayılan koşullara uygun olmak şartıyla her takvim yılı ve hediyeyi veren kişi/kurum ayrı olmak üzere alınan hediyelerin toplam değeri 250 TL’den daha az ise onay gerekmez.
5. Zımnen veya açıkça bir karşılığa bağlanan hediye veya menfaatlerin alınması yasaktır.
6. Rüşvet ve/veya komisyon almak, vermek veya teklif etmek hiçbir şart altında kabul edilemez.
7. Şirket çalışanlarının alt işverenlerden, tedarikçilerden, danışmanlardan, rakiplerden veya müşterilerden karşılıksız veya ödünç niteliğinde para kabul etmesi, seyahat giderlerini, etkinlik harcamalarını ve benzeri ödemeleri karşılatması yasaktır.
8. Şirket tarafından müşteri, bayi ve iş ilişkisinde bulunulan diğer 3.kişilere verilecek hediye ve promosyon malzemelerinin neler olabileceği Şirket üst yönetimi tarafından onaylanır. Onaylanan hediye ve promosyon malzemelerinin dağıtımı için, ayrıca izin almaya gerek yoktur.
9. 2. maddede sayılan koşullar ile uyumlu olmak şartıyla, Şirket uygun ürünleri ve hizmetleri hediye olarak kabul edebilir ve Şirket üst yönetiminin bilgisi ve onayı dahilinde, alıcının kültürüne ve etik değerlere uygun ürün veya hizmetler hediye olarak verilebilir.
10. Yerel kültür değerlerinin şirket politikasında belirlenen değerlerin üzerinde karşılıklı hediye vermeyi gerektirdiği istisnai durumlarda, bu hediyeler sadece Şirket adına ve Şirket üst yönetimi onayıyla kabul edilebilir. Her halükarda hediye değişimi yerel kültüre uygun şekilde yapılmalıdır.
11. Herhangi bir kamu görevlisine veya çalışanına hediye verilmek istendiğinde, Başbakanlık Etik Kurulu’nun  web adresinde yer alan bu konudaki güncel kararına uygun hareket edilmelidir.
12. Yemek davetinde bulunulması ya da katılınmasında davetin amacına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Prensip olarak iş yemeği olarak yapılan bir davetin iş yemeği konseptine ve katılımcıların konumuna uygun bir yerde olması esastır.

C. Gizli Bilgilerin Korunması Politikası
Bilgi, Vitray Şirketi’nin vizyonunu gerçekleştirme yolunda kullanacağı en önemli varlıklarından biridir. Bu doğrultuda, bilginin etkin kullanımı, doğru şekilde paylaşımı ve bu süreçte bilginin gizliliğinin, bütünlüğünün ve erişebilirliğinin sağlanması tüm şirketlerimizin ve çalışanların ortak sorumluluğudur. Şirketlerimizde bilginin yönetimi ve gizliliğine yönelik kurulan yönetim sistemleri ve uygulanan süreçlerin birbirleri ile uyum içerisinde olması Topluluğun en üst düzeyde fayda elde etmesi için önemlidir. Aşağıdaki uygulama esasları; Şirketler için gizli bilgileri tanımlamakta ve çalışanların gizli bilgilere ilişkin uyması gereken ilkeleri düzenlemektedir.

Uygulama Esasları
Gizli Bilgi bunlarla sınırlı kalmamak şartıyla, Şirkete ait marka vb. fikri haklar, her türlü yenilik dahil personelin yazdığı, bulduğu, geliştirdiği, yaptığı veya uygulamaya döktüğü veri tabanı, basılı iletişim malzemeleri, süreçler, reklam, ürün ambalajı ve etiketler ile planlar (pazarlama, ürün, teknik), iş stratejileri, stratejik ortaklıklar ve ortaklara ilişkin bilgiler, mali bilgiler, personel bilgileri, müşteri listeleri, ürün tasarımları, know-how, şartnameler, potansiyel ve gerçek müşterilerin kimliği, tedarikçilere ilişkin bilgiler vb. her türlü yazılı, grafik veya makinede okunabilir bilgiyi kapsamaktadır.

Gizli bilgilere ilişkin uyulması gereken esaslar aşağıda maddelenmiştir:

 

  1. » Bu bilgiler, Resmi Makamlar ve Mevzuat gereğince ifşası zorunlu olmadıkça üçüncü kişilere açıklanamaz.
    » Bu bilgiler, değiştirilemez, kopyalanamaz ve tahrip edilemez. Bilgilerin dikkatli tutulması, saklanması ve açığa çıkmaması için gerekli önlemler alınır. Bilgiler üzerindeki değişiklikler, tarihçesi ile birlikte kayıt altına alınır.
    » Gizli dosyalar kurum dışına çıkarılamaz. Kurum dışına çıkarılması gereken gizli bilgiler için bilginin sorumlusu veya üst yönetimin onayı alınmalıdır.
    » Şirket bilgilerine erişim için kullanılan şifreler, kullanıcı kodları ve benzeri tanımlayıcı bilgiler gizli tutulur, yetkili kullanıcılar dışında kimseye açıklanmaz.
    » Şirket gizli bilgileri yemek salonları, kafeterya, asansör, servis arabaları ve benzeri umumi yerlerde konuşulmaz.
    » Gizli bilgiler gizlilik derecelerine göre klasifiye edilir, bu bilginin içeriğinde açıkça belirtilir. Şirket personeli, görevi gereği elde ettiği bilgilerin gizlilik derecelerini bilir ve bu gizliliğe uygun davranır. Gizlilik derecesi açısından bir tereddüt yaşandığında bir üst gizlilik sınıfına göre davranılır ve gerektiğinde ilgili yöneticinin görüşü alınır.
    » Üçüncü kişi ve/veya kuruluşlarla, Şirket menfaati gereği bilgi paylaşılması söz konusu olursa, bu kişi ve kuruluşların paylaşılan bilgilerin güvenliği ve korunması ile ilgili sorumluluklarının anlaşılmasını garanti etmek amacıyla öncelikle bilgi paylaşımına yönelik olarak gizlilik anlaşması imzalanır veya karşı taraftan yazılı gizlilik taahhüdü alınır.
    » Kişi veya kurumlarla ilgili asılsız beyan ve/veya dedikodu yapılamaz.
    » Şirket politikasını yansıtan ve kişiye özel olan personele ait ücret, yan fayda ve benzeri özlük bilgileri gizlidir ve yetkililer dışında kimseye açıklanamaz. Personele ait bilgiler, kişiye özel olarak gönderilir. Personelin bu bilgileri başkalarına açıklaması veya bilgilerin açıklanması için diğer çalışanlara baskıda bulunulması kesinlikle yasaktır.

 

III. UYGULANACAK MEVZUAT

Vitray Şirketi’nin uluslarası pazarlarda faaliyet gösteriyor olması nedeniyle, şirket operasyonları farklı ülke yasa ve düzenlemelerine tabi olabilmektedir. Farklı ülkelerde iş yapma etiğine ilişkin soru işaretleri olduğunda öncelikle işin yapıldığı ülkede yerleşik düzenlemeler izlenmelidir. İşin yapılacağı ülke ve/veya ülkelerdeki düzenlemelerin izlenmesi, uluslararası platformda faaliyet gösterecek  Şirketi’nin benimVitraysediği etik değerler açısından sakıncalı sonuçlar yaratabilecek mahiyette ise, bu durumda sahip olduğumuz etik kurallar ve prosedürler dahilinde çözüm yolları bulmaya çalışmalıyız.

  1. ÇALIŞANLARIN SORUMLULUKLARI

İlgili politika ve prosedürler, nasıl davranmamız ve işimizi nasıl yapmamız gerektiği konusundaki etik kuralları detaylı olarak belirlemiştir. Bu kurallara uyum tüm çalışanların asli sorumluluğudur. Bu doğrultuda tüm Vitray çalışanlarının; » Her koşulda yasa ve düzenlemelere uygun hareket etme,

» Vitray İş Etiği Kuralları’nı okuma, içinde yer alan kural, ilke ve değerleri bilme, anlama, içselleştirme ve bunlara uygun hareket etme,
» Şirket için geçerli olan genel ve işleri ile ilgili spesifik politika ve prosedürleri öğrenme,
» Kendisi veya başkaları ile ilgili potansiyel ihlaller konusunda yöneticisine ve insan kaynaklarına danışma,
» Kendisinin veya başkalarının olası ihlallerini ivedilikle rapor etme; bu konularla bildirimlerini isimli veya isimsiz olarak yöneticisine, insan kaynaklarına yazılı veya sözlü olarak iletme,
» Etik soruşturmalarda işbirliği içinde bulunma, soruşturma ile ilgili bilgileri gizli tutma

sorumluluğu bulunmaktadır.

  1. YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI

Vitrayyöneticilerinin, İş Etiği Kuralları çerçevesinde çalışanlar için tanımlanmış olan sorumlulukların ötesinde ek sorumlulukları da bulunmaktadır. Buna göre, yöneticiler;

» Etik kuralları destekleyen bir şirket kültürünün ve çalışma ortamının oluşturulmasını ve sürdürülmesini sağlamaktan,
» Etik kuralların uygulanmasına davranışlarıyla örnek olmaktan, çalışanlarını etik kurallar konusunda eğitmekten,
» Etik kurallarla ilgili soru, şikayet ve bildirimlerini iletmeleri konusunda çalışanlarını desteklemekten,
» Kendisine danışıldığında yapılması gerekenler konusunda yol göstermek, iletilen tüm bildirimleri dikkate almak ve gerekli gördüğünde en kısa sürede iletmekten,
» Sorumluluğundaki iş süreçlerinin etik konularla ilgili riskleri en aza indirecek şekilde yapılandırılmasını sağlamaktan ve etik kurallara uyumu sağlamak üzere gerekli yöntem ve yaklaşımları uygulamaktan

sorumludur.

VII. DİĞER SORUMLULUKLAR

Şirket üst yönetimi;
»İş Etiği Kuralları’nın etkin bir şekilde uygulanmasından ve bunun desteklendiği bir kültürün oluşturulmasından sorumludurlar.
» İş Etiği Kuralları ve ilgili her türlü politika İnsan Kaynakları tarafından gözden geçirilip, revize ve dokümante edilerek Yönetim Kurulu Başkanı’nın onayı ile Şirketlere duyurulur.

Şirket İnsan Kaynakları;
» Çalışanların Etik Kurallar hakkında bilgilendirilmesi, politika ve kuralların anlaşılırlığının sağlanması amacıyla belirli dönemlerde eğitimlerin verilmesi ve bu konunun çalışanlarla sürekli iletişiminin sağlanmasından
» Şirkette işe girenlerin etik kuralları okumasından, bu konuda bilgilendirilmelerinden sorumludur.

Şirket yönetimleri Etik Kurul ile işbirliği içerisinde;
» Etik Kurallar çerçevesinde yapılan şikayet ve bildirimlerin gizliliğini garanti etmek ve bireyleri bildirimleri sonrasında korumaktan,
» Bildirimde bulunan çalışanların iş güvenliğini sağlamaktan,
» Şikayet ve bildirimlerin zamanında, adil, tutarlı ve duyarlı bir şekilde soruşturulmasını garanti etmekten ve ihlaller sonucunda gerekli aksiyonları kararlılıkla almaktan

sorumludurlar.

VIII. ETİK KURALLARA UYUMSUZLUKLARIN ÇÖZÜMLENMESİ

İş Etiği Kuralları’nı veya Şirket politikalarını ve prosedürlerini ihlal edenler gerekirse işten ayrılmalarının istenmesi derecesine varabilecek çeşitli disiplin yaptırımlarına tabi olacaklardır. Disiplin yaptırımları, uygunsuz davranışları ve kuralları bozmaya neden olan fiilleri onaylayan, yönlendiren veya bu konularda bilgi sahibi olup gerekli bildirimi uygun şekilde yapmayan kişilere de uygulanacaktır.

 

KALİTE POLİTİKASI

 

Gıda sektöründe faaliyet gösteren Vitray Gıda’nın temel politikası “MUTLAK MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ”dir. Bu amaç doğrultusunda; Entegre Yönetim Sistemini uygulamayı, sürekliliğini sağlamayı, etkinliğini sürekli iyileştirmeyi, gözden geçirmeyi ve ölçülebilir hedeflerle desteklemeyi şu hususlarla taahhüt eder:

MÜŞTERİ ODAKLILIK: Müşterinin değişen ihtiyaç ve beklentilerini devamlı takip ederek, ürün çeşitliliğini ve tasarımını geliştirmek ve gerekli süreçlerde değişiklik ve iyileştirmeleri sağlamak.

YASAL ve DİĞER ŞARTLAR: Yasal şartlar, müşterileri şartları, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standartları gerekliliklerine göre oluşturulmuş Entegre Yönetim Sistemi şartlarını yerine getirmeyi taahhüt eder.

ÇALIŞANLARIN MEMNUNİYETİ: Çalışanlarının eğitim, bilgilendirme vb. faaliyetlerle yetkinliklerini geliştirmek, kalite, gıda güvenliği, çevre ve iş sağlığı güvenliği konularında farkındalık ve bilinci arttırmak.

GIDA GÜVENLİĞİ, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ;

ÇEVRE YÖNETİMİ: İlgili ekiplerin işbirliği ile gerçekleştirilen etkin ve sürekli gözden geçirilen risk değerlendirmesi çalışmaları ve atık yönetimi faaliyetleri ile istenmeyen olayların meydana gelmesini engellemek, HACCP ilkeleri doğrultusunda gıda güvenliğini sağlamak.

ÜRÜN VE HİZMET KALİTESİ: Müşterilerine sürekli daha üst seviyede ürün ve hizmet sunmak için, pazarı ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek ve gerekli yenilik ve geliştirmeleri süreçlere dahil etmek.

TEDARİKÇİLERLE İŞBİRLİĞİ: Entegre Yönetim Sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğuna inandığı tedarikçilerini özenle seçer, değerlendirir, uyum içerisinde çalışır ve onların sürekli gelişimine katkıda bulunur.

GENEL MÜDÜR
SAMİ NAMER

 

İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası

 

İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikamız

Faaliyetleri ve performansı ile saygın ve güvenilir bir konuma sahip olan Vitray Gıda insan haklarına saygılı bir iş ortamı yaratmayı ve bu anlayışını yayarak çalışan personelinin, müşterilerinin ve paydaşlarının bilinç ve farkındalığını artırmayı hedeflemektedir.

Vitray Gıda personeli, birbiriyle ve müşterilerle olan ilişkilerini insan haklarına duyduğu saygı ve Vitray Gıda Etik İlkeleri gereği dil, din, ırk, cinsiyet, felsefi inanç, mezhep vb. sebeplere dayalı ayrım yapmaksızın dürüstlük, güven, tarafsızlık, saydamlık ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirmek, söz konusu ilişkileri kötü muamele olarak algılanacak davranışlardan uzak ve çalışma ortamını bozmayacak şekilde sürdürmekle yükümlüdür.

Vitray GıdaYöneticileri her türlü kötü muamele, ayrımcılık veya taciz eylemlerine engel olabilmek için gereken tedbirleri almak ve şüphelenilen durumlarda İnsan Kaynaklarına bildirimde bulunmakla yükümlüdür. Personelin bu konuda şikayeti olması halinde durumu yöneticilerine veya doğrudan İnsan Kaynaklarına iletebilmektedir.

Bu tür şikayetler şikayette bulunan kişi aleyhine kullanılmaz ve ciddiyetle durum tetkik edilerek neticelendirilir. Vitray Gıda, ayrımcılık, taciz vb. kötü muamelenin varlığını tespit ettiği takdirde sorumlu kişilere yönelik olarak gerekli idari yaptırımları uygulamakla sorumludur.

İnsan Hakları politikası uyarınca, ulusal mevzuat ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle yasaklanan ve kısıtlama getirilen faaliyetler ve çocuk işçi çalıştırdığı, insan haklarına aykırı davranışlarda bulunduğu anlaşılan kişi ve kuruluşlarla ticari faaliyette bulunmamaktadır.

Vitray GıdaT.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı liderliğinde ve Dünya Ekonomik Forumu işbirliği ile hazırlanan “İşte Eşitlik Bildirgesi’ ile birlikte cinsiyet temelli ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik ilkelere gönüllü olarak uyacağını ve ülke genelinde bu ilkelerin yaygınlaştırılmasında öncü olacağını taahhüt etmiştir. Vitray Gıdahali hazırda kadın erkek eşitliği temelinde gerçekleştirmekte olduğu İK uygulamaları, yeni personel alımları, istihdam etmekte olduğu kadın çalışanlar ile kadınların iş gücüne katılımını desteklemekte, kadın-erkek tüm personelin sağlık, güvenlik ve refahlarını sağlama konusunda gerekli tedbirleri almakta, eşitlik ve iş barışının hakim olduğu çalışma ortamını sürdürmeyi hedeflemektedir.

Vitray Gıdagerek işe alımda gerek kariyer gelişiminde, personeli arasında ayırım gözetmeksizin eşit olanaklar sağlamaya özen göstermektedir. Vitray Gıdaanne olan kadın personelin kariyer yoluna kaldıkları yerden devam etmelerini sağlayarak, kariyer fırsatlarından eşit düzeyde faydalanabilmelerini temin etmeyi ve böylelikle iş-aile yaşam dengesini koruyan bir iş ortamını muhafaza etmeyi amaçlamaktadır.

Vitray Gıdapersoneli 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine uygun olarak istihdam edilmektedir. Anayasal bir hak olan sendikalaşma ve toplu sözleşme hakkına saygı duymaktadır. Vitray GıdaÇalışanlarına sağlıklı bir iş ortamı yaratmak için azami özeni gösterir. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusunda yasal düzenlemeler çerçevesinde gerekli önlemleri almakla birlikte, iş sağlığı ve güvenliği konusunda personele eğitim verilmektedir.

Vitray Gıdaçalışanlarının çalışma koşulları, özlük hakları, görev ve sorumlulukları konularında dilek ve şikayetleri insan kaynaklarına iletilmekte ve takip edilmektedir. Vitray Gıdagerek hizmetlerin sunulmasında gerek personelin atama ve yükselme süreçlerinde adaylar arasında yetkinlik kriterleri dışında herhangi bir ayrım gözetmemektedir.

Vitray Gıda, zorla ve zorunlu tutarak çalıştırmaya karşıdır ve bu yaklaşımı insan hakları konusunda yayınladığı beyan ve çeşitli politikaları çerçevesinde müşterilerinden de beklemektedir.

 

GÜVENLİK POLİTİKASI

 

  • Güvenlik gerek kişi hayatını ve gerekse yoğun emek ve yılların birikimi olan sermayeyi koruyan ciddi ve önemli bir iştir. 
  • Güvenlik, sadece firma içinde güvenlik görevi ile görevlendirilen kişilerin değil, her seviyede ve her çalışan tarafından takip edilen husustur. 
  • Güvenlik ihtiyaçları, “Risk Değerlendirme” ve “Yasal Mevzuat” çerçevesinde belirlenir. Bu ihtiyaçlar, öncelikleri ve Yasal mevzuat içindeki önemine bağlı olarak karşılanır.
  • Güvenlik ihtiyaçlarının belirlenmesinde “ Gerekli- Yeterli” seviyesi dikkate alınır.
  • Uzun vadeli ve/veya yüksek maliyetli Güvenlik ihtiyaçları, ilgili prosedürler (Eğitim, İnşa, Satın Alma vs ) usulünce karşılanırlar.
  • Güvenlik kavramı, hiçbir şekilde yasal sınırların aşılması için gerekçe olamaz.
  • Güvenlik planlaması ve uygulanmasında Yerel Kolluk Kuvvetleri daima dikkate alınır.
  • Güvenlik Uygulamalarına ait temel esaslar, Genel Müdür seviyesinden daha alt seviyelerde belirlenemez. Belirlenen esaslarda değişiklik yapmakta ancak bu seviye ve daha üst seviyelerin onayı olur. Uygulayıcılar sadece kendilerine tahsis edilen alan içinde inisiyatiflerini kullanabilirler.
  • Güvenlik ihlalleri gecikmeksizin üst kademelere rapor edilirler. Olayın ciddiyeti ve aciliyetine göre haber verme seviyesi İnsan Kaynakları Müdüründen başlar ve Yönetim Kurul başkanına kadar uzanır. Ayrıntılar Acil Durum Prosedüründe yer almaktadır.
  • Tüm tedbirler işyerinin emniyet ve güvenliği için alınmıştır.
  • Tüm çalışanlar şirketi çalışabilir emniyetli ve güvenli bir yer yapmak için iş birliği yapmalıdır, şüpheli görülen davranışları (Sinirli hareket eden, tedirgin, korkmuş görülen çalışan, bazı çalışanların alışılmamış biçimde veya sürekli olarak önemli şirket dokümanlarını veya bilgilerini istemesi, fabrika binasının veya park alanının yanına tanımlanmamış araç bırakılması (terk edilmesi) vb gibi) derhal amirlerine bildirmelidirler.
  • (0212) 283 57 84-85nolu telefonlardan da bildirimler yapılabilir.
  • Müteakip maddelerde açıklanan hususlara riayet edilmediğini gören herkes, toplumun huzuru ve güvenliği adına, durumu derhal ulaşabildiği yetkililere,kolluk kuvvetlerine bildirmekle yükümlüdür.
GIDA GÜVENLİĞİ

 

Faaliyet gösterdiğimiz gıda üretimi sektöründe modern teknolojik gelişmeleri takip ederek, çalışanlarımızın bilgi, becerilerini geliştirmek için iletişim ve eğitimi ön planda tutmayı, üretimin her aşamasında hijyenik şartları sağlayarak müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamayı, gıda güvenliği ile ilgili bilgileri kamu, tüketici ve tedarikçilere iletmeyi ve/veya bu bilgileri istemeyi, kaliteli ve hijyenik ürün sunmayı; bu doğrultuda yasal mevzuatlara, uymayı, etkinliğini sürekli iyileştirmeyi ve aşağıdaki alt politikaların yerine getirilmesini sağlamayı taahhüt ederiz.

HİJYEN POLİTİKASI
Müşterilerimize sunduğumuz ürünlerin her aşamasında fiziksel, kimyasal ve biyolojik gıda güvenliği tehlikelerini belirlemek, kontrol altına almak, sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak üretilmesini sağlamak.

FİZİKSEL GÖRÜNÜŞ VE TAKI POLİTİKASI
Üretim alanlarına koruyucu önlüksüz, bonesiz girilmesine izin verilmez. Üretim alanlarında çalışırken hiçbir takı kullanılamaz. Önlükler temiz ve boneler kulak ve saçları tamamen kapatacak şekilde kullanılmalıdır. Önlüklerin temizliği firmamızın yürütmüş olduğu uygulamalar ile sağlanır.

SİGARA İÇME VE YEMEK POLİTİKASI
Üretim ve depolama alanlarımızda ve soyunma odalarında sigara içmek ve yiyecek yemek – içmek yasaktır. Uyarı levhaları görülebilecek yerlere asılmıştır. Ziyaretçilerin ve taşeronların bu kurala uymaları sağlanır.

ÜRETİM ALANLARINA GİRİŞ POLİTİKASI
Ziyaretçilerimiz, tedarikçilerimiz üretim alanlarımıza özel önlük, bone giyerek ve ziyaretçi kontrol listesine tabi tutularak girerler.

YABANCI MADDE POLİTİKASI
Üretim alanlarımızda, fiziksel bulaşmalara sebep olabilecek yabancı maddelerin önlenmesi için, cam, kırılabilir plastik malzemeler, ahşap, tel malzemeler kullanımdan kaldırılmıştır. Mevcut olan cam ve kırılabilir plastik malzemeler, metal ekipmanlar koruma altına alınmıştır. Kullanılması zorunlu olduğu durumlarda özel falçatalar kullanılır ve düzenli olarak kontrolden geçirilir.

PERSONELİN SAĞLIK KONTROLLERİ POLİTİKASI
Personelin periyodik sağlık muayeneleri yaptırılır. Bulaşıcı hastalık, üst solunum yolları enfeksiyonları, ishal, bulantı, öksürme hapşırma durumlarında üretim müdürü tarafından üretim alanından uzaklaştırılarak, sağlık kontrolüne gönderilir.

SAMİ NAMER
GENEL MÜDÜR

 

ENERJİ POLİTİKASI

 

Vitray Gıda, sürdürülebilir bir gelecek için, her türlü faaliyetleri sırasında çevreye olan olumsuz etkilerini en aza indirebilmek, topluma, müşterilerine, çevreye ve çalışanlarına, kısaca tüm paydaşlarına karşı sorumluluklarını yerine getirebilmek için gereken önlemleri alarak gelecek nesillerin de yaşayabileceği bir dünya için değer yaratmayı hedeflemektedir.  Bu kapsamda;

  1. Çevre ve Enerji ile ilgili ulusal, uluslararası düzeyde yasal yükümlülükleri, standart gereksinimlerini, diğer şartları ve ilgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerini tam olarak yerine getirmeyi,
  2. Faaliyetlerinin ve ürünlerinin çevreye olan olumsuz etkisini sürekli olarak azaltmaya çalışırken gereken önlemleri almayı ve sorumlu üretim yaklaşımıyla ölçülebilir hedefler koymayı, çevresel performansını hedefler üzerinden düzenli olarak takip ederek enerji ve doğal kaynaklarımızı verimli kullanmayı,
  3. İklim değişikliği etkilerini azaltmaya yönelik enerji verimliliği projelerinin geliştirilmesi ve sistemleri iyileştirilmeyi,
  4. Faaliyetlerimizden kaynaklanabilecek çevre üzerindeki olumsuz etkileri önlemeyi, mevcut en iyi teknolojilere dayalı etkin çözümler ile hava, su, toprak kirliliğini ve gürültüyü azaltmayı ve diğer sektörlere çevre ve enerji konusunda öncü olmayı,
  5. Çevrenin Korunması, Enerji Verimliliği ve Doğal Kaynak kullanımının azaltılması için gerekli insan, teknoloji, altyapı, finans vb. kaynakları sağlamayı,
  6. Tüm faaliyetlerimizden ve ürünlerimizden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması için enerji verimliliği projeleri yapmayı ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını arttıracak tasarım ve faaliyetlerde bulunmayı,
  7. Sürdürülebilir kalkınma ilkesini destekleyecek faaliyetlerde bulunmayı, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, biyoçeşitlilik gibi gelecek kuşakları etkileyecek konularda risk ve fırsatlara önem vermeyi, eylem planları ile ekosistemi korumayı,
  8. Ürün ve Proseslerde çevre ve enerjiye olan etkileri göz ardı edilmeden, çevre için atık azaltıcı tedbirleri öncelik saymayı, enerji verimi yüksek ürün ve ekipmanların satın alımında uygun seçimlerin yapılmasını sürekli kılmayı,
  9. Uluslararası ve yerel resmi kuruluşlar, müşterilerimiz ve tedarikçilerimiz ile iş birliğini sağlayarak, çevre koruma bilincini oluşturmaya çalışmayı, personelimizin verilen eğitimlerle Enerji ve Çevre ile ilgili bilinçlendirmesini ve çalışanlarımıza bireysel sorumluluk kazandırmayı,
  10. Ürün ve projelerde tasarım aşamasından itibaren bütün süreçleri oluştururken enerji verimliliğini sağlayan ve çevre dostu olan teknolojileri dikkate almayı,
  11. Çevre ve Enerji Yönetim Sistemini periyodik olarak ve değişen koşulları da gözden geçirerek kurumsal yönetim uygulamalarına entegre ederek, enerji ve çevre performansımızı sürekli olarak arttırmayı, sürekli gözden geçirmeyi ve iyileştirmeyi,

Taahhüt ederiz

                                                                                                                                        GENEL MÜDÜR

 

ÇEVRE, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

 

Vitray Gıda olarak, sürdürülebilir ve gelişmeye açık bir gelecek için, her türlü faaliyetlerimiz sırasında çevreye olan olumsuz etkilerimizi en aza indirebilmek için gereken önlemleri almak ve işçi sağlığı ve iş güvenliğine önem vererek kayıpları önlemek işimizin ayrılmaz bir parçasıdır.
Bu doğrultuda Vitray Gıda bünyesinde çevre ve iş güvenliğine yönelik kanun, yönetmelik ve tüzüklere, AB direktiflerine ve diğer gerekliliklerine sadık kalarak “Çevre Yönetim Sistemi” ve “İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi” standartlarına uygun çevre, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemlerini oluşturur ve sürekli iyileştirme ile destekleyerek güçlendirir.
Alt yüklenicilerine de kanunların öngördüğü hükümleri, ISO 14001 ve ISO 45001 standartlarını, yöntem ve ilkelerini aynı disiplin ve anlayışla uygulatır.
Vitray, yürüttüğü tüm faaliyetlerde çevrenin korunmasını, sürekli iyileştirmeyi, doğal kaynakların etkin kullanılmasını, kirliliğin önlenmesini, faaliyetleri sırasında oluşan atıkların öncelikli olarak kaynağında azaltılmasını ve ayrıştırılmasını, geri dönüşüme kazandırılmasını, en uygun yöntemlerle bertaraf edilmesini çevre ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasalara tam uyum sağlamayı, çalışanların ve çalışan temsilcilerinin katılımı ile güvenli çalışma ortamları yaratmayı Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği Politikasının temeli kabul eder.
Bu politika çerçevesinde;

  • Çevre ve İSG ile ilgili tüm mevzuatları ve yasal yükümlülükleri,müşterilerimizin Çevre, İSG doğrultusundaki kuralları ile diğer şartları yerine getirmeyi, 
  • Doğal kaynakların korunması için hammadde ve enerji kaynaklarını etkin ve verimli kullanmayı,ürettiği ürün teknolojisinde sürekli gelişmeyi sağlamayı,
  • Tüm faaliyetlerimizin çevresel etkilerini tespit ederek, oluşan atıkların mümkün olduğunca geri kazanımını, geri kazanımının mümkün olmadığı durumlarda, minimize edilmesini ve bu atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesini sağlamayı
  • Teknolojik gelişmeleri takip ederek, çevresel kirlenmeyi önlemek ve kontrol altında tutmak için sürekli iyileştirmeler yapmayı,
  • Çalışanlarımızda çevre bilincini oluşturmak ve bireysel sorumluluk kazandırmak için çalışanlarımıza sürekli eğitimler vermeyi,
  • Müşterilerimiz, tedarikçilerimiz, resmi kurumlar ve aynı çevreyi paylaştığımız paydaşlarımız ile işbirliği yaparak çevre performansımızı arttırmayı,
  • İş kazası ve meslek hastalığı riskini azaltacak şekilde (Özel politika gerektiren grupların iş yaşamındaki sağlık ve güvenlik risklerini de analiz ederek) tüm çalışanlar için ergonomik ve sağlıklı iş ortamları sağlamayı,
  • Çevre ve İSG hedefleri için bir çerçeve oluşturmayı ve uygulamayı,
  • Tehlikeyi ortadan kaldırmayı ve İSG risklerini azaltmayı,
  • Çalışanlarda çevre ve işçi sağlığı – iş güvenliği bilincini geliştirmek için eğitimler yapmayı,
  • Çalışanların ve/veya çalışan temsilcilerin tüm İSG süreçlerine katılımını sağlamayı,
  • Çevre, İSG hedeflerimize ulaşmak amacıyla çalışanlarımızda, müşterilerde ve tedarikçilerde Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği bilincinin oluşması ve geliştirilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştirmeyi
  • İç ve dış hususlarda stratejik amaçlarımıza ulaşmak için risk ve fırsatları ele alarak çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlayarak, çevre dostu, kullanım kolaylığı ve güvenliği sağlayan ulusal ve uluslararası sağlık standartlarına uygun ve kaliteli ürünler üretmeyi,
  • Paydaşlarımızın ihtiyaç beklentilerini karşılamayı,
  • Çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak amacıyla, çalışma şartlarını ve ortamını sürekli iyileştirici faaliyetler yapmayı, tehlikelerin ortadan kaldırılması ve İSG risklerini azaltarak sürekli kontrol altında tutmayı,
  • İSG yönetim sistemi ve İSG performansının sürekli iyileştirilmesi amacıyla, çalışanların danışma ve katılımını sağlayarak, kurum İSG kültürümüzü geliştirmeyi;

Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası olarak benimser ve taahhüt eder.

SAMİ NAMER
GENEL MÜDÜR

 

Çerez Politikası

 

Hemen hemen tüm profesyonel web siteleri ile ortak uygulama olduğu gibi, bu site, deneyiminizi geliştirmek için bilgisayarınıza indirilen küçük dosyalar olan çerezleri kullanmaktadır. Bu sayfada toplanan bilgiler, bunları nasıl kullandığımızı ve neden bazen bu çerezleri depolamamız gerektiğini anlatıyor. Ayrıca, bu çerezlerin depolanmasını nasıl önleyebileceğini de paylaşacağız, ancak bu, sitelerin işlevselliğini belirli unsurlara indirgeyebilir veya ‘bozabilir’. HTTP Çerezler hakkında daha genel bilgi için Wikipedia makalesine bakın…

Çerezleri Nasıl Kullanıyoruz?

Çerezleri, aşağıda ayrıntılı olarak açıklanan çeşitli nedenlerle kullanıyoruz. Ne yazık ki çoğu durumda bu siteye ekledikleri işlevleri ve özellikleri tamamen devre dışı bırakmadan çerezleri devre dışı bırakmak için endüstri standardı seçenekler bulunmamaktadır. Size bir hizmet sunmak için kullanılmış olması durumunda ya da onlara ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz tüm tanımlama bilgilerini bırakmanız önerilir.

Çerezleri Devre Dışı Bırakma

Tarayıcınızdaki ayarları değiştirerek çerez ayarını engelleyebilirsiniz (bunun nasıl yapılacağı konusunda tarayıcınızın Yardım’a bakın). Çerezleri devre dışı bırakmanın ziyaret ettiğiniz bu ve diğer birçok web sitesinin işlevselliğini etkileyeceğini unutmayın. Çerezleri devre dışı bırakmak genellikle bu sitenin belirli işlevselliğini ve özelliklerini de devre dışı bırakmaya neden olur. Bu nedenle, çerezleri devre dışı bırakmanız önerilmez.

Kurduğumuz Çerezler

Eğer bizimle bir hesap oluşturursanız, kayıt işlemi ve genel yönetim için çerezleri kullanacağız. Bu çerezler genellikle çıkış yaptığınızda silinecektir, ancak bazı durumlarda oturumunuzdan çıktığınızda site tercihlerinizi hatırlamak için kalabilirler. Bu site bülten veya e-posta abonelik hizmetleri sunmaktadır ve çerezler, önceden kayıtlı olduğunuzu ve yalnızca abone olunan / abone olmayan kullanıcılar için geçerli olabilecek bazı bildirimlerin gösterilip gösterilmeyeceğini hatırlamak için kullanılabilir. Size ilginç bilgiler, yararlı araçlar sağlamak veya kullanıcı tabanımızı daha doğru anlamak için zaman zaman kullanıcı anketleri ve anketler sunuyoruz. Bu anketler, bir ankete katılanların hatırlanması veya sayfaları değiştirdikten sonra size doğru sonuçlar vermesi için çerezleri kullanabilir. İletişim sayfalarında veya yorum formlarında bulunan gibi bir form aracılığıyla veri gönderdiğinizde, çerezler gelecekteki yazışma için kullanıcı bilgilerinizi hatırlamak üzere ayarlanabilir.

Üçüncü Parti Çerezleri

Bazı özel durumlarda, güvenilir üçüncü taraflar tarafından sağlanan çerezleri de kullanırız. Aşağıdaki bölüm, bu site aracılığıyla karşılaşabileceğiniz üçüncü taraf çerezlerini ayrıntılarıyla anlatmaktadır. Bu site, siteyi nasıl kullandığınız ve deneyiminizi geliştirebileceğimiz yolları anlamamıza yardımcı olması için web üzerinde en yaygın ve güvenilir analitik çözümlerden biri olan Google Analytics’i kullanmaktadır. Bu çerezler, sitede ne kadar zaman harcadığınızı ve ziyaret ettiğiniz sayfaları izleyebilir, böylece çekici içerik üretmeye devam edebiliriz. Google Analytics çerezleri hakkında daha fazla bilgi için resmi Google Analytics sayfasına bakın. Üçüncü taraf analizleri, ilgi çekici bir içerik üretmeye devam edebilmemiz için bu sitenin kullanımını izlemek ve ölçmek için kullanılır. Bu çerezler, siteye ne kadar zaman harcadığınız veya ziyaret ettiğiniz sayfalar gibi şeyleri izleyebilir ve bu da sizin için sitenizi nasıl iyileştirebileceğimizi anlamamıza yardımcı olur. Zaman zaman, yeni özellikleri test ediyoruz ve sitenin teslim edilme biçiminde ince değişiklikler yapıyoruz. Yeni özellikleri test ederken, bu çerezler, sitemizde tutarlı bir deneyim elde etmenizi sağlamak için kullanıcılarımızın en çok hangi en iyi değerlendirmeleri yaptıklarını anladığımızdan emin olmak için kullanılabilir. Ürünler sattıkça sitemizdeki kaç ziyaretçinin gerçekten bir satın alma işlemi yaptığına ilişkin istatistikleri anlamamız önemlidir ve bu, bu çerezlerin izleyeceği türdeki verilerdir. Bu sizin için önemlidir, çünkü mümkün olan en iyi fiyatı elde etmek için reklamcılık ve ürün maliyetlerimizi izlememize izin veren iş tahminlerini doğru bir şekilde yapabildiğimiz anlamına gelir. Reklam sunmak için kullandığımız Google AdSense hizmeti, web genelinde daha alakalı reklamlar sunmak ve belirli bir reklamın size gösterilme sayısını sınırlamak için bir DoubleClick çerezini kullanmaktadır. Google AdSense hakkında daha fazla bilgi için resmi Google AdSense gizlilik SSS’sini inceleyin. Bu siteyi çalıştırmanın maliyetlerini dengelemek için reklamlar kullanırız ve daha fazla gelişme için finansman sağlarız. Bu siteyle kullanılan davranış reklamcılık çerezleri, ilgi alanlarınızı anonim olarak izleyerek ve ilginizi çekebilecek benzer şeyleri sunarak mümkün olduğunca en alakalı reklamları size sunmamızı sağlamak için tasarlanmıştır. Bazı durumlarda, bize doğrudan ya da dolaylı olarak sosyal medya hesabını bağlayarak kendiniz hakkında söylediklerini temel alan özel içerik sağlayabiliriz. Bu çerez türleri, size ilginin çekebileceğini düşündüğümüz içeriği vermemize izin verir. Birçok ortak bizim adımıza reklam veriyor ve satış izleme çerezlerimiz, müşterilerimizin ortak sitelerimizden birinde siteye gelip gelmediklerini görmek için bize izin veriyor, böylece onlara uygun bir şekilde kredi verebilir ve bağlı ortaklık ortaklarımıza, mümkün olduğunca bonus sağlamalarını sağlarız Bir satın alma işlemi yapmanızı sağlar. Ayrıca, bu sitede çeşitli şekillerde sosyal ağınıza bağlanmanıza izin veren sosyal medya düğmeleri ve / veya eklentileri kullanıyoruz. Bunların aşağıdakileri içeren aşağıdaki sosyal medya sitelerini çalışması için; Facebook, Twitter, Linkedin vb., Kendi sitemizdeki profilinizi geliştirmek veya kendi gizlilik politikalarında belirtilen çeşitli amaçlarla tuttuğu verilere katkıda bulunmak için kullanılabilecek çerezleri sitemiz aracılığıyla ayarlar.

Daha Fazlası

Umarım bu, sizin için şeyleri açıklığa kavuşturmuştur ve önceden belirttiğiniz gibi, ihtiyacınız olup olmadığından emin olmadığınız bir şey varsa, sitemizde kullandığınız özelliklerden biriyle etkileşime girmesi durumunda çerezleri etkinleştirmek genellikle daha güvenlidir. Ancak yine de daha fazla bilgi istiyorsan, tercih ettiğimiz iletişim yöntemlerinden biriyle bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

 

SOSYAL SORUMLULUK

 

Vitray Anonim Şirketi sahip olduğu tevazu, insana saygı ve halka yakınlık öz değerlerinin bir parçası olarak tüm faaliyetlerinde sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmeyi yönetim anlayışının temel ve değişmez unsurlarından biri olarak kabul eder.
Bu çerçevede Vitray Anonim Şirketifaaliyetlerinin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini sorumluluk anlayışı içinde yönetmelerini ve toplumu geliştirmeyi öncelikli olarak gündemlerinde tutmalarını bekleriz.
Sosyal sorumluluk anlayışımızın kapsamını iş faaliyetlerimiz ve onların etkileriyle sınırlı görmeyiz. Sosyal sorumluluk anlayışımızı ve bu konudaki önceliklerimizi toplum ve çevre için en iyi olanı dikkate alarak belirleriz. Demokrasinin, insan haklarının ve çevrenin korunmasına yönelik faaliyetlerde öncü rol almaya özen gösteririz.

Sosyal sorumluluk uygulamalarımızda esas aldığımız temel ilkelerimiz şunlardır:

Yasal Sorumluluk

» Vitray Anonim Şirketi‘nde yürürlükte olan tüm yasa ve düzenlemelere göre hareket edilir.
» Vitray Anonim Şirketiolarak, faaliyet göstermekte olduğumuz tüm coğrafyalarda topluma karşı sosyal ve çevresel sorumluluklarımızı; hissedarlarımız, çalışanlarımız, kamu, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarımız ile uyumlu bir işbirliği içinde yerine getirmeye özen gösteririz.
» İnsan kaynaklarımızın, sürdürülebilir büyümenin en önemli unsuru olduğuna inanırız. Çalışanlarımızın özlük haklarının tam ve doğru biçimde kullanılmasını sağlarız.

Birleşme ve Toplu Sözleşme Özgürlüğü

» Vitray Anonim Şirketiçalışanları her türlü özgürlüğü olduğu gibi Toplu Sözleşme ve Birlik kurma konusunda da özgürdür.

Ayrımcılığın Önlenmesi

» Vitray Anonim Şirketiçalışanları arasında işe alma, ücretlendirme, eğitim imkanı, terfi ve emeklilik ile ilgili uygulamalarda yaş, sosyal statü, fiziksel engel, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, inanç, din, mezhep, cinsel tercih, aile sorumlulukları, medeni hal veya benzeri nedenler ile ayrımcılık yapılmasını kabul etmeyiz.
» İşbirliğini destekleyici, pozitif ve uyumlu bir çalışma ortamı yaratıp çatışma ortamlarını önleyerek farklı inanç, düşünce ve görüşe sahip kişilerin uyumlu bir biçimde çalışmalarını sağlarız.

Ücretlendirme

» Vitray Anonim Şirketi’nde ücretler çalışanlarımızın bilgi ve becerilerine göre değerlendirilir ve asgari ücretin altında ödeme yapılmaz.
» Vitray Anonim Şirketi‘nde normal çalışma süreleri, fazla mesai ve mesai farkları için ödenen ücretler yasal asgari ücret düzeyinde ve hatta üzerindedir. Maaşlardan yasal olmayan veya haksız kesintiler yapılmaz. Kanun ve Toplu Sözleşmeler tarafından izin verilmediği sürece Disiplin Cezası niteliğinde ücretlerde kesinti yapılmaz.

Çalışma Saatleri

» Vitray Anonim Şirketiçalışma saatlerine ve Resmi Tatillerle ilişkin geçerli tüm mevcut ulusal kanunlara ve sektörsel standartlara uyar.

» Vitray Anonim Şirketiçalışma saatlerini yasaların öngördüğü şekilde düzenler, düzenli olarak fazla mesaiyi yapmaz ve çalışanlarına haftada bir gün izin verir.

İşyerinde Sağlık ve Güvenlik

» Vitray Anonim Şirketitüm çalışanlarının Sağlığı ve Güvenliği için yasal gereklilikleri yerine getirir, personelin tüm sağlık ve güvenlik risklerini önlemek için gerekli tedbirleri alır ve eğitim olanakları ile çalışanlarının gelişimlerini destekleyerek İş Sağlığı ve Güvenliğini sağlar.
» Çalışanlarımızın çalışma ortamı yeterli donanıma sahip olup, temel ihtiyaçlarını sağlığa uygun koşullarda sağlamaları için her türlü sağlığa uygun ortam sunulur.

Çocuk İşçiliği Yasağı

» Vitray Anonim Şirketi’nde çalışma yaşı yasaların belirlediği gibi olup, çocuk işçi çalıştırılmasına müsaade edilmez ve desteklenmez.

Zorla ve Zorunlu Çalıştırma ve Disiplin Cezaları Uygulama Yasağı

» Vitray Anonim Şirketişirket çalışanlarını hiçbir konuda baskı altında çalıştırmaz, tüm çalışanlar eşit şartlar altında kendi rızaları ile uygun pozisyonlarda istihdam edilir.
» Hiçbir çalışanımız fiziki veya maddi Disiplin Kurallarınca disipline edilmez, çalışanlarımızın gelişimi eğitimler ve talimatlar ile sağlanır.

Güvencesiz Çalışmayı Önleme

» Vitray Anonim Şirketi, istihdam sağlama öncesinde çalışanlara hakları, sorumlulukları ve çalışma saatleri, ücret, ve ödeme koşulları da dahil olmak üzere çalışma koşulları hakkında anlaşılabilir bilgiler sunar.

» Vitray Anonim Şirketi, istihdam ilişkilerinin çalışanları için güvensizlik ve sosyal ya da ekonomik zorluklara neden olmasını engeller.

Borçların İş Gücü İle Ödenmesini Önleme

» Vitray Anonim Şirketi, hizmetkarlık, zorla çalıştırma, işgücü ile borç ödeme, sürekli çıraklık, kaçak işçi çalıştırma ve gayri iradi iş çalıştırma gibi hiçbir sisteme başvurmaz.

Çevre ve Çevre Güvenliği Hususları

» Amacımız; Vitray Anonim Şirketi’nde Çevre ve İş Sağlığı Güvenliğini azami ölçüde sağlamaktır. Çevrenin ve çalışanların maruz kalabilecekleri riskleri minimize ederek can, mal ve çevre emniyetini tesis etmek; yasal şartları karşılamak ve geliştirmek; bu konudaki bilinç düzeyini yükseltmek ve sosyal sorumluluk anlayışımızın müşterilerimiz dahil olmak üzere toplumda anlaşılmasını sağlamaktır.
» Her türlü faaliyetimizden doğabilecek çevresel etkileri sorumluluk bilinciyle yönetiriz. Tüm şirketlerimiz faaliyet alanlarına uygun düzeyde faaliyetlerinin çevresel etkilerini en az noktaya indirecek her türlü iyileştirme ve geliştirme çalışmalarını belirlemek ve uygulamak ile yükümlüdür. Şirketlerimizden yasal yükümlülüklerin ötesinde en iyi çevresel çözümleri uygulamaları ve çevre dostu teknolojilerin gelişmesine ve yayılmasına yardımcı olacak ve çevre bilincini artıracak her türlü girişime destek sağlamalarını bekleriz.

»Bu politika belgesinde yer alan tüm ilkeler gerekli düzenlemeler ile uygulamaya aktarılır ve uygulamaların düzeyi ilgili birimlerce denetlenir. Şirketlerin sosyal sorumluluk uygulamalarında gösterecekleri başarıyı, şirket performanslarının değerlenmesinde önemli bir kıstas olarak dikkate alırız.

»Bu politika belgesi, Vitray Anonim Şirketi’nin daha iyi bir dünya ve gelecek için üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğinin açık bir taahhüdünü, tüm çalışanlarımızla, hissedarlarımızla ve diğer tüm paydaşlarımızla paylaşmak üzere hazırlanmıştır.

GENEL MÜDÜR

SAMİ NAMER

 

RÜŞVET VE YOLSUZLUK

 

  1. Amaç

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının amacı Vitray Anonim ŞirketiEtik İlke ve Davranış Kurallarında da yer alan rüşvet ve yolsuzluk karşıtı politikalarının ortaya konulmasıdır.

  1. Kapsam

Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele politikası;

» Vitray Anonim ŞirketiYönetim Kurulu da dahil olmak üzere tüm Vitray Anonim Şirketiçalışanlarını,
» Mal ve hizmet aldığımız firmaları ve çalışanlarını, tedarikçi, danışmanlar, avukatlar, dış denetçiler de dahil olmak üzere Vitray Anonim Şirketiadına görev yapan kişi ve kuruluşları (iş ortakları)

Kapsamaktadır.
Bu Politika;

» Vitray Yönetim Kurulu’nca onaylanmış Vitray İş Etiği Kurallarının,
» İnsan Kaynakları Uygulamalarının

Ayrılmaz bir parçasıdır.

  1. Tanımlar

Yolsuzluk, bulunulan konum nedeniyle sahip olunan yetkinin doğrudan veya dolaylı olarak her nevi kazanç sağlama amacıyla kötüye kullanılmasıdır.
Rüşvet ise bir kişinin, görevinin ifası ile ilgili bir işi yapması, yaptırması, yapmaması, hızlandırması, yavaşlatması amacıyla doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, menfaat temin, teklif veya vaat edilmesi; talep veya kabul edilmesi; bunlara aracılık edilmesi gibi yollarla görevinin gereklerine aykırı davranması için bir başka kişiyle vardığı anlaşma çerçevesinde kendisine veya bunu talep eden tarafa veya bu ilişki dolayısıyla bir başkasına çıkar sağlamasıdır.
Rüşvet ve yolsuzluk pek çok farklı şekilde gerçekleştirilebilir, bunlar arasında:

» Nakit ödemeler,
» Siyasi ya da diğer bağışlar,
» Komisyon,
» Sosyal haklar,
» Hediye, ağırlama,
» İşe yakının alınması
» Terfi
» Diğer menfaatler

Sayılabilir.

  1. Görev ve Sorumluluklar

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının uygulanması ve güncellenmesi Yönetim Kurulu’ nun yetki, görev ve sorumluluğundadır. Bu çerçevede;

» Üst düzey yönetimin Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği esaslara uygun olarak risklerini değerlendirmeleri ve gerekli kontrol mekanizmalarını tesis etmeleri,
» Mali İşler Koordinatörlüğü, Satış Pazarlama Koordinatörlüğü ve Üretim Koordinatörlüğü görev alanlarında Vitray faaliyetlerinin güvenli ve yasal düzenlemelere uyumlu şekilde yürütülüp yürütülmediğinin takibinin yapılması,
» Politikalara, kural ve düzenlemelere uyulmaması durumunda bildirim, inceleme ve yaptırım mekanizmalarının belirlenmesi ve işletilmesi

Gerekmektedir.
Ayrıca, tüm Vitray çalışanları,

» Yönetim Kurulu’nca belirlenen politikalara uyum sağlamak,
» Kendi faaliyet alanları ile ilgili risklerin etkin şekilde yönetmek,
» İlgili yasal düzenlemelere ve Vitray uygulamalarına uyumlu bir şekilde çalışmak,
» Politika’ya aykırı bir davranış, faaliyet ya da uygulama ile karşılaşılması durumunda bildirmek

ile sorumludur.

  1. Mal ve Hizmet Alınan ve Satılan Firmalar ve İş Ortakları

Mal ve hizmet alınan ve satılan firmaların ve iş ortaklarının, Politika esaslarına ve ilgili diğer yasal düzenlemelere uyum sağlaması zorunludur ve bunlara uymayan kişi ve kuruluşlar ile çalışmalar sonlandırılır.

5.1 Firma ve İş Ortaklarının Seçimi
Üst düzey yönetimce, mal ve hizmet alınan ve satılan firmaların ve iş ortaklarının seçimi aşamasında tecrübe, mali performans, teknik yeterlilik gibi kriterleri ile birlikte etik düzeyleri ve bu alanda olumlu bir geçmişe sahip olmaları da dikkate alınır. Rüşvet veya yolsuzlukla ilgili olumsuz istihbaratı olan firma ya da iş ortaklarıyla, diğer kriterleri karşılasalar bile çalışılmaz. Bu kapsamda herhangi bir iş ilişkisine girmeden önce gerekli araştırma ve değerlendirmelerin yapılması sorumluluğu öncelikle üst düzey yönetimdedir. Denetim Bölümü denetimlerinde söz konusu hususlara uygun davranılıp davranılmadığını değerlendirir.

5.2 Firma ve İş Ortakları İle Anlaşma Sağlanması
Olumlu istihbaratı olan ve diğer kriterleri karşılayan firma ve iş ortaklarıyla yapılacak anlaşma ve sözleşmelerde;

» Politikada belirtilen esaslara ve ilgili diğer düzenlemelere tam uyum sağlanması,
» Çalışanlarının bu esasları özümsemesi ve buna uygun davranması,
» Belirli periyotlarla çalışanlarının Politika ile ilgili eğitimler almalarının sağlanması,
» Çalışanlarına bildirim yükümlülükleri ve Etik İş Kuralları ile ilgili düzenli hatırlatma yapması ve böyle durumlarla karşılaşmaları durumunda bildirim yapmalarını teşvik etmesi

ile ilgili şartlara yer verilir. Bunlara uyulmaması ya da Politika ‘ya aykırı bir durum oluşması durumunda çalışmanın ve yürürlükteki sözleşmelerin haklı sebeple sonlandırılacağına ilişkin hükümlere yer verilir.

  1. Politika ve Prosedürlerimiz

6.1 Rüşvet ve Yolsuzluk
Vitray her türlü rüşvet ve yolsuzluğun karşısındadır. Amacı ne olursa olsun rüşvet alınması ya da verilmesi kesinlikle kabul edilemez.
Rüşvet veya yolsuzluk aracılığıyla Vitray Anonim Şirketiile iş yapmak isteyen 3. taraflarla iş ilişkisinin devam ettirilmemesi gerekmektedir.

6.2 Hediye
Hediye, maddi bir ödeme gerektirmeyen ve genelde iş ilişkisinde bulunulan kişiler ya da müşteriler tarafından teşekkür ya da ticari nezaket icabı verilen bir üründür.
Vitray tarafından üçüncü şahıslara teklif edilen ya da verilen her türlü hediye alenen, iyi niyetle ve koşulsuz olarak teklif edilmelidir. Bu kapsamda verilebilecek hediyeler ve bunların kayıt altına alınması ile ilgili esaslar Etik İlke ve Davranış Kurallarında yer alan Hediye Kabul Etme ve Verme Politikasında yazılı hale getirilmiştir.
Hediyenin kabul edilebilmesi için de aynı prensipler geçerlidir ve bu prensiplerde yer verilen maddi değeri yüksek olmayan, sembolik hediyelerin dışında kesinlikle hediye kabul edilmemelidir. Ayrıca, bu kapsamda olsa bile hediye kabulünün sıklık arz etmemesi, kabul edilen hediyelerle ilgili kabul eden tarafından ilk amiri kanalıyla şirket İK ve üst yönetimine bildirimde bulunulması gerekmektedir.

6.3 Kolaylaştırma Ödemeleri
Bu Politikanın kapsamında yer alan kişi ve kuruluşların, devlet kurumları ile rutin bir işlemi ya da süreci (izin ve ruhsat almak, belge temin etmek, vb.) güvenceye almak ya da hızlandırmak için kolaylaştırma ödemeleri teklif edilmez.

6.4 Bağışlar
Vitray Anonim Şirketisosyal sorumluluk anlayışı ile eğitim, kültür, sanat, çevre ve spor alanlarında faaliyet gösteren kişilere, sivil toplum kuruluşlarına, dernek veya vakıflara, üniversitelere, kamu kurum ve kuruluşlarına yardım ve bağış yapabilir
Vitray, çalışanlarının işlerinden bağımsız olarak kendi topladıkları tutarlarla hayır kurumlarını desteklemeleri noktasında Vitray Etik İlke ve Davranış Kurallarında yer alan prensipler geçerlidir.

  1. Hatasız Kayıt Tutma

Vitray Anonim Şirketinin muhasebe ve kayıt sistemi ile ilgili uymak zorunda olduğu hususlar; yasal düzenlemeler ile düzenlenmiştir. Buna göre;

» Üçüncü şahıslarla (müşteriler, tedarikçiler, vb.) ilişkilere ait her türlü hesap, fatura ve belgenin, eksiksiz, kesin ve doğruluğuna güvenilir şekilde kayda geçirilmesi ve muhafaza edilmesi,
» Herhangi bir işleme ilişkin muhasebe ya da benzer ticari kayıtlar üzerinde tahrifat yapılmaması ve gerçeklerin saptırılmaması

Gerekmektedir.

  1. Eğitim ve İletişim

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası, Vitray Anonim Şirketiçalışanlarına duyurulmuş ve KYS aracılığıyla da sürekli ve kolaylıkla erişilebilir durumdadır.
Eğitimler, çalışanların farkındalığının artırılması için önemli bir enstrümandır. Bu kapsamda İnsan Kaynakları tüm çalışanların katılımının zorunlu olduğu eğitim programları tasarlar.

  1. Politika İhlallerinin Bildirimi

Bir çalışan ya da Vitray Anonim Şirketiadına hareket eden bir kişinin işbu politikaya aykırı hareket ettiği yönünde görüş ya da şüphe varsa,  üst yönetime iletilmelidir. Vitray Etik İlke ve Davranış Kuralları ile ilgili hususlar belirli periyotlarlaVitray Anonim Şirketiçalışanlarına hatırlatılmaktadır.
Vitray, dürüst ve şeffaf bir yaklaşımı teşvik etmekte olup; iyi niyetle içten kaygılarını dile getiren herhangi bir çalışanını ya da Vitray adına hareket eden bir kişiyi desteklemektedir ve bildirimleri gizli tutmaktadır. Hiçbir çalışan Etik Kural ihlali olduğuna inandığı bir bildirim nedeniyle baskı veya cezalandırmaya tabi tutulamaz, Üst Yönetimin yazılı oluru alınmadan görev kapsamı veya yerinde bu nedenle bir değişiklik yapılamaz.
Bildirim yapan kişinin, bu tür bir muameleye maruz kalması durumunda bunu İnsan Kaynaklarına iletmesi gerekmektedir.
Mal ve hizmet alınan firma ya da iş ortaklarının da çalışanlarına Etik Kuralları ile ilgili düzenli hatırlatma yapması ve böyle durumlarla karşılaşmaları durumunda bildirim yapmalarını teşvik etmesi gerekmektedir. Bu husus yapılan sözleşmelerle de garanti altına alınır.

  1. Politika İhlalleri

Politikaya aykırı olan veya olma ihtimali olan durumlarda, konu incelenir ve uygunsuz davranışların tespiti halinde gerekli yaptırımlar uygulanır.
Mal ve hizmet alınan ve satılan firmalar veya Vitray adına görev yapan kişi ve kuruluşlarla ile yapılan sözleşmelerde Politika ‘ya aykırı davranış, tutum ya da faaliyet bulunduğunun belirlenmesi durumunda çalışmaların/ yürürlükteki sözleşmelerin Vitray tarafından haklı sebep ile tek taraflı olarak sonlandırılacağına dair hükümlere yer verilir ve Politika ihlali durumunda da istisna yapılmaksızın bu hükümler uygulanır.

 

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE KULLANILMASINA İLİŞKİN AYDINLATMA METNİ

 

İşbu Kişisel Verilerin Korunması ve Kullanılmasına ilişkin Aydınlatma Metni ile 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu [“KVKK”] çerçevesinde, kişisel verilerinizin korunması ve kullanımı esasları hakkında sizleri bilgilendirmek, aydınlatmak isteriz. Öncelikle belirtmek isteriz ki, Şirketimiz, müşteri, tedarikçi, çalışan, işyeri ziyaretçileri vb. tüm iletişim içinde olduğumuz kişilerin bilgilerinin gizli tutulması ve bu bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmamasına büyük önem verir.

Şirketimiz tarafından yürütülmekte olan faaliyetlerimiz sırasında, sizlerden herhangi bir vesile ile aldığımız kişisel verileriniz bakımından mevzuat çerçevesinde, Şirketimiz, “Veri Sorumlusu” olarak kabul edilmektedir. Veri Sorumlusu olarak unvan ve iletişim bilgilerimiz aşağıdaki şekildedir:

Unvan : Vitray Plastik, Ambalaj ve Gıda San. Tic. A.Ş.

Adres : Akçaburgaz Mahallesi 3138. Sokak No:3 Kıraç Sanayi Bölgesi Esenyurt, İstanbul

Ticaret Odası Bilgisi : İstanbul Ticaret Odası Vergi Numarası : 9250021093

Şirketimiz ile paylaştığınız tüm kişisel verileriniz, KVKK düzenlemelerine ve işbu Aydınlatma Metni esaslarına uygun şekilde, faaliyetlerimiz ile bağlantılı olarak ve sizlere karşı olan yükümlülüklerimizin ifası, sizlerle olan irtibatımızın sağlanması çerçevesinde, işlenebilecek, saklanabilecek, yurt içi ve yurtdışındaki üçüncü kişilere aktarılabilecek, güncellenebilecek, devredilebilecek ve KVKK’da sayılan diğer şekillerde işlenebilecektir.

Kişisel verileriniz, sayılanlarla sınırlı olmamak üzere; basılı veya elektronik olarak doldurduğunuz teklif formları, iletişim formları, kartvizitleriniz, iş başvuru formları, şirketimiz ile imzalamış olduğunuz sözleşmeler veya şirketimize göndermiş olduğunuz elektronik postalar, faks ve mektuplar ile şirketimiz ile yapılan yazılı veya sözlü iletişimler vb. aracılığıyla sözlü, yazılı veya elektronik ortamda toplanabilmektedir.

Veri Sahipleri’nin Şirketimizin yönettiği https://vitraygida.com internet sitesinden en verimli şekilde faydalanabilmesi ve kullanıcı deneyiminin geliştirilmesi için, internet sitesine girişte verilen onaya bağlı olarak Çerezler (cookie’ler) kullanılmaktadır. Çerez (cookie), ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır.

Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Nelerdir?

Bu konuda ilk olarak belirtmek isteriz ki, Şirketimiz ile paylaşacağınız tüm kişisel verileriniz, hukuka ve dürüstlük kurallına uygun, işlenme amaçları ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde, doğru ve güncel olarak, belirli açık ve meşru amaçlar ile işlenecektir. Bu temel esas çerçevesinde ve açık rızanıza istinaden kişisel verileriniz, sizinle ile olan iletişimimizin geliştirilmesi, sözleşmelerimizin ifasının sağlanması, iletişim için adres vb. diğer gerekli bilgilerin kaydedilmesi, gerçekleştirmiş olduğunuz işlemlerin kayıt ve belgelerinin düzenlenmesi, ticari faaliyetlerimiz hakkında bilgi aktarabilmek, müşteri memnuniyetini artırmak, çeşitli pazarlama faaliyetlerinde kullanmak, hizmetlerimiz ile ilgili bilgilendirmek, yasal yükümlülüklerimizi yerine getirebilmek, mevzuat tarafından öngörülen sair yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi, resmi ve dini bayramlarınızı tebrik edebilmek, işyeri güvenliğini sağlayabilmek gibi amaçlar için işlenebilecektir.

Hangi Kişisel Verileriniz İşlenmektedir?

Kişisel verilerinizin işlenme amaçları çerçevesinde, adınız, soyadınız, e-posta adresiniz, telefon numaranız, cinsiyetiniz, doğum tarihiniz, T.C. kimlik numaranız, vergi kimlik numaranız, fatura ve teslimat adresleriniz, paylaşılmasına onay verdiğiniz sair bilgiler ve bunlarla sınırlı olmamak üzere, sizi doğrudan veya dolaylı olarak tanımlamaya yönelik sair birtakım verilerinizi işlemekteyiz.

Kişisel Verileriniz Üçüncü Kişilerle Paylaşılıyor mu?

Şirketimizce, kullanılan kişisel verileriniz, aramızdaki sözleşmesel ilişkilerin ifasına yönelik olarak grup şirketlerimiz ile paylaşılabileceği gibi sayılanlarla sınırlı olmamak üzere, sözleşmelerimizin ifasının sağlanması amacı ile iş ortaklarımız, ifa yardımcılarımız, alt yüklenicilerimiz ve işbirliği yapmakta olduğumuz sair üçüncü kişilerle (kargo, kurye firmaları, vb. hizmet sunan şirketler) paylaşılabilmektedir. Ayrıca, yasal yükümlülüklerimizin ifası için resmi makam ve merciiler ile de paylaşılabilmektedir. Kişisel verileriniz hiçbir şekilde ticari bir amaçla üçüncü kişilerle paylaşılmayacak ve/veya böyle bir amaçla üçüncü kişilere devir edilmeyecektir.

Kişisel Veri Sahibi Olarak Haklarınız Nelerdir?

KVKK ve sair ilgili mevzuat çerçevesinde kişisel veri sahibi olarak aşağıda sayılan haklara sahip bulunmaktasınız:

1- Kişisel verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme

2- Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme

3- Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme

4- Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme

5- Kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde bunların düzeltilmesini isteme

6- KVKK mevzuatında öngörülen şartlar çerçevesinde kişisel verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme

7- Eksik veya yanlış verilerin düzeltilmesi ile kişisel verilerinizin silinmesi veya yok edilmesini talep ettiğinizde, bu durumun kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,

8- İşlenen verilerin münhasır otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,

9- Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız halinde bu zararın giderilmesini talep etme

Bu kapsamda, bu haklarınıza ilişkin taleplerinizi internet sitemizde yer alan formu doldurarak veya kendi talebinizi Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından belirlenen şartları taşıyacak şekilde oluşturarak aşağıda verilen e-posta adresimize veya posta adresimize Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından belirlenen yöntemlerle gönderebilirsiniz. Vitray, talebin niteliğine göre talebi en kısa sürede ve en geç 30 (otuz) gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandıracaktır. Taleplerin Vitray tarafından sonuçlandırılmasına ilişkin ayrıca bir maliyet doğması hâlinde Kişisel Verileri Koruma Kurulunca belirlenen tarifedeki ücretler Vitray tarafından talep edilebilir.

 Posta adresi: Akçaburgaz Mahallesi 3138. Sokak No:3 Kıraç Sanayi Bölgesi Esenyurt, İstanbul

 E- posta adresi : info@vitrayambalaj.com.tr

Kişisel Verilere ilişkin mevzuat ve uygulamamız kapsamındaki değişiklikleri internet sitemizin ilgili sayfasından her zaman takip edebilirsiniz. Taleplerinize ilişkin başvurularınızda, taleplerinizin açık ve anlaşılır şekilde yazılmış olması, taleplerinizin şahsınız ile ilgili olması ve kimlik, adres bilgileriniz ile kimliğinizi tevsik edici belgelerinizin başvurunuza eklenmesi gerekmektedir.

Kişisel Verilerinizin Saklanması Süresi Ne Kadardır?

Kişisel verileriniz, KVKK ve sair mevzuat düzenlemelerine uygun olarak işlenmekle birlikte, işlenme sebeplerinin ortadan kalkması halinde veya talebiniz üzerine silinir, yok edilir veya anonim hale getirilir.

Süreli şekilde açık rızanın mevcudiyeti halinde, sürenin sonunda kişisel verileriniz silinir, yok edilir veya anonim hale getirilir. Sözleşmesel bir ilişkinin varlığı halinde kanuni zamanaşımı süreleri sonuna kadar kişisel veriler muhafaza edilmektedir.

İş hukuku mevzuatı, sosyal güvenlik mevzuatı, iş güvenliği mevzuatı, vergi mevzuatı, gümrük mevzuatı vb. kanuni sürelerin varlığı halinde, ilgili kanuni sürelerin bitiminden sonra kişisel verileriniz silinir, yok edilir veya anonim hale getirilir.

Şirketimiz işyerlerindeki kamera kayıtları 10 günlük dönemler halinde silinmektedir.

Şirketimize giriş ve çıkışlarda oluşturulan kayıtlar, 120 günlük dönemler halinde silinir, yok edilir veya anonim hale getirilir.

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca, onayın geri alındığına ilişkin kayıtlar bu tarihten itibaren 1 (bir) yıl, ticari elektronik iletinin içeriği ve gönderiye ilişkin diğer her türlü kayıt ise gerektiğinde Bakanlığa sunulmak üzere 3 (üç) yıl süre ile saklanacaktır.

 

Kişisel Veri Saklama, İşleme ve İmha Prosedürü

 

  1. AMAÇ:
    Çalışanlarımızın görevlerini ifa ederken ellerine geçen ya da bilgileri dahiline giren tüm Kişisel Verileri (aşağıdaki tanımlara bakınız) gizli tutmalarını ve yürürlükte bulunan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (Bundan böyle “KVKK” olarak anılacaktır.) ve hukuki dayanağını ondan alan ikincil mevzuat ile Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun almış olduğu kararlara uymalarını sağlamak amacıyla tasarlanmış ve çıkartılmış bulunmaktadır.
  2. KAPSAM:
    Bu prosedür kapsamını müşterilerimizin, potansiyel müşterilerimizin, çalışan adaylarımızın, şirket hissedarlarının, şirket yetkililerinin, ziyaretçilerimizin, işbirliği içinde olduğumuz kurumların çalışanları, hissedarları ve yetkililerinin ve diğer üçüncü kişilerin otomatik yollarla ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla işlenen tüm kişisel verileri oluşturur. Çalışanlarının kişisel verilerinin korunması ve işlenmesine ilişkin hususlar ise Kişisel Veri Saklama, İşleme Ve İmha Prosedürü kapsamına ilişkin olarak uygulanır.
  3. KISALTMA ve TANIMLAR:

Kişisel Veri: İsim, adres, telefon numarası, e-posta adresi veya benzeri kimlik bilgileri gibi Veri Süresiyle ilgili her türlü bilgi anlamına gelir.

Kişisel verilerin işlenmesi: Kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem.

Kişisel sağlık verisi: Kimliği belirli ya da belirlenebilir gerçek kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığına ilişkin her türlü bilgi ile kişiye sunulan sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler.

Müşteriler/ Müşteri Adayları: Herhangi bir sözleşmesel ilişki olup olmadığına bakılmaksızın VitrayGıdatarafından yürütülen faaliyetler kapsamında iş ilişkileri dolayısıyla kişisel verileri elde edilen gerçek kişiler.

Özel Nitelikli Kişisel Veriler: Bir kişinin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri.

Üçüncü Kişiler: Prosedürde tanımlanmamış olmasına rağmen işbu Prosedür çerçevesinde kişisel verileri işlenen tedarikçi, mağdur, aile bireyleri vb. dâhil fakat bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer gerçek kişiler.

VERBİS: Veri sorumluları (VitrayGıda) veri sicil bilgi sistemi

Veri İrtibat Kişisi: Kişisel verileri koruma kurumu ile kurulacak iletişim için Vitray Yönetim Kurulu tarafından VERBİS’e kayıt esnasından bildirilen gerçek kişi.

Veri İşleyen: Veri sorumlusunun verdiği yetkiye dayanarak onun adına kişisel veri işleyen gerçek veya tüzel kişi.

Ziyaretçiler: VitrayGıda’nın fiziksel tesislerine çeşitli amaçlarla girmiş olan veya internet sitelerini ziyaret eden gerçek kişiler.

  1. REFERANS DOKÜMANLAR:

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

Kişisel Verilerin Korunması ve Kullanılması Aydınlatma Metni

  1. UYGULAMA DETAYLARI:

 5.1  KİŞİSEL VERİ SAKLAMA VE İŞLEME FAALİYETLERİ

İş faaliyetleri sırasında çalışanlarımız, işbu prosedürde öngörülmüş usullerle toplamakta, işlemekte ve saklamakta ve imha etmektedir.

Bu kapsamda saklama ve imhaya ilişkin detaylı açıklamalara aşağıda sırasıyla yer verilmiştir.

5.1.1   Saklamaya İlişkin Açıklamalar

KVKK’nın 3.(üçüncü) maddesinde “kişisel verilerin işlenmesi” kavramı tanımlanmış 4.(dördüncü) maddesinde işlenen kişisel verinin “işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olması ve ilgili mevzuatta öngörülen veya işlendikleri amaç için gerekli süre kadar muhafaza edilmesi” gerektiği belirtilmiş, 5 (beş) ve 6.(altıncı) maddelerde ise “kişisel verilerin işleme şartları” sayılmıştır.

Buna göre, kişisel veriler, VitrayGıdaiş faaliyetleri çerçevesinde ilgili mevzuatta öngörülen veya işleme amaçlarına uygun ve işbu prosedürün 5.8 maddesinde belirtilmiş olan sürelerde saklanır.

5.1.2   Saklamayı Gerektiren Hukuki Sebepler

VitrayGıda, iş faaliyetleri çerçevesinde işlenen kişisel verileri ilgili mevzuatta öngörülen sürelere uygun olarak muhafaza eder. Bu kapsamda kişisel veriler;

–      6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu
–      5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
–      5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun
–      6361 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
–      6305 Sayılı Afet Sigortaları Kanunu
–      6102 Sayılı Ticaret Kanunu
–      4857 Sayılı İş Kanunu
–      2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu
–      6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
–      İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik

Bu kanunlar uyarınca, yürürlükte olan ikincil düzenlemeler ve bunlarla sınırlı olmamak üzere; VitrayGıda’nın uyması gereken mevzuat ve idari düzenlemeler uyarınca öngörülen saklama süreleri boyunca kişisel veriler saklanmakta ve işlenmektedir.

5.1.3   Saklamayı Gerektiren İşleme Amaçları

Kişisel veriler Vitray Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Yönetmeliği’nde detaylandırılmış bulunan ve aşağıda sıralanmış amaçlarla saklanmaktadır:

–       Kurumsal iletişimi sağlamak,

–       Kurum güvenliğini sağlamak,

–       İstatiksel çalışmalar yapabilmek,

–       Reklam ve kampanya süreçlerinin yürütülmesi,

–       Satış ve pazarlama: Çalışanlar, müşteri ile ticari faaliyetlerin yürütülmesi kapsamında sipariş açma, fatura oluşturma, müşteri şikayetleri ve müşteri memnuniyeti süreçlerinde müşteriler hakkında Kişisel Verileri işbu prosedürde anılmış şartlarla toplayabilir, işleyebilir ve aktarabilirler.

–       İnsan kaynakları süreçlerini yürütmek: Çalışanlar, iş başvuruları, VitrayGıdaçalışanlarının işe alınması, ücretleri, yan hakları ve bağlantılı konular, çalışanlar için iş akdi ve mevzuattan kaynaklı yükümlülüklerin yerine getirilmesi, insan kaynakları süreçlerinin planlanması, iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi gibi kişisel verileri mevcut yasalar çerçevesinde toplayabilir, işleyebilir ve aktarabilirler.

–       Tedarikçiler: Birlikte çalışılacak, hizmet alınacak herhangi bir şahıs şirketi olması durumunda yetkili gerçek kişinin verileri toplanabilir, işlenebilir ve aktarılabilir.

–       Yetkili servis başvurusu ve yetkili servis sözleşmeleri kapsamında ilgili süreçlerin yürütülmesi,

–       VitrayGıda ile iş ilişkisi bulunan gerçek/tüzel kişilerle irtibat sağlamak,

–       Yasal raporlamalar yapmak,

–       İleride doğabilecek hukuki uyuşmazlıklarda delil olarak ispat yükümlülüğü

5.1.4   İmhayı Gerektiren Sebepler

Kişisel veriler;

–      İşlenmesine esas teşkil eden ilgili mevzuat hükümlerinin değiştirilmesi veya ilgası,

–      İşlenmesini veya saklanmasını gerektiren amacın ortadan kalkması,

–      Kişisel verileri işlemenin sadece açık rıza şartına istinaden gerçekleştiği hallerde, ilgili kişinin açık rızasını geri alması,

–      Kanunun 11 inci maddesi gereği ilgili kişinin hakları çerçevesinde kişisel verilerinin silinmesi ve yok edilmesine ilişkin yaptığı başvurunun VitrayGıda tarafından kabul edilmesi,

–      VitrayGıda’nın, ilgili kişi tarafından kişisel verilerinin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hale getirilmesi talebi ile kendisine yapılan başvuruyu reddetmesi, verdiği cevabın yetersiz bulunması veya KVKK’da öngörülen süre içinde cevap vermemesi hallerinde; Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na şikâyette bulunması ve bu talebin Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından uygun bulunması,

–      Kişisel verilerin saklanmasını gerektiren azami sürenin geçmiş olması ve kişisel verileri daha uzun süre saklamayı haklı kılacak herhangi bir şartın mevcut olmaması, durumlarında, VitrayGıdatarafından ilgili kişinin talebi üzerine ya da re ’sen silinir, yok edilir veya anonim hale getirilir.

5.2 KAYIT ORTAMLARI

Kişisel veriler VitrayGıda tarafından Tablo 1’de listelenen ortamlarda hukuka uygun olarak ve güvenli bir şekilde saklanır.

Tablo 1: Kişisel veri saklama ortamları

Elektronik Ortamlar

Elektronik Olmayan Ortamlar

1. Yazılımlar
– Server,
–  Netsis,
2. Güvenlik duvarı : Draytek Security Firewall
3. Antivirüs: AVG business
4. Kişisel bilgisayarlar
5. Cep telefonları
6. Tabletler
7. Optik diskler.
8. Kamera kayıt sistemleri
9. Ses kayıt sistemleri
10. Yazıcılar
11. Fotokopi makinaları

(1) Manuel veri kayıt ortamları
(a) Formlar,
(b) Belgeler
(c) Ziyaretçi kayıt defteri 

 

5.3 KİŞİSEL VERİ İŞLEME KOŞULLARI

Kişisel verilerin bu prosedüre veVitrayKişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Yönetmeliği’ne uygun olarak işlenebilmesi ve kullanılabilmesi için, Veri Kişisine işleme faaliyetlerine dair aydınlatma yapılması, Kişisel Verilerin işlenmesi konusunda izin istenmesi ve Veri Kişisinin açık rızasının alınması gerekir.

Bu amaçla çalışanlarımız tarafından, onaylanan formlar, sözleşmeler, açık rıza metinlerine göre çalışılmalıdır.

Ancak aşağıda sayılan istisnalardan birinin söz konusu olması halinde Veri Kişisinden açık rıza alma şartı uygulanmamalıdır:

  • Kişisel Verileri işlemenin, Veri Kişisinin de taraf olduğu bir sözleşmenin ifası ve uygulanması için ya da bir sözleşmeye girmeden önce Veri Kişisinin talebi üzerine gerekli adımları atmak için zorunlu olması halinde,
    · Kişisel Verileri işlemenin bir kanuni yükümlülüğe uymak için zorunlu olması halinde,
    · Kişisel Verileri işlemenin bir kamu otoritesinin ya da resmi makamın yetkileri dahilindeki bir görevin ifası için gerekli olması halinde,
    · Kamuya açık olan genel bilgilerin, yoruma dayanan bilgilerin ve/veya istatistik veri ve bilgilerinin işlenmesi halinde.

5.3.1 Veri Sorumlusu Olarak VitrayGıda’nın Aydınlatma Yükümlülüğü

Veri Sorumlusu olarak işbu prosedürün 5.5 maddesinde anıldığı şekilde Kişisel Verilerin işlenmesi için her zaman Veri Kişisinden açık rıza alınması şartı bulunmasa dahi, VitrayGıda’nın her zaman Veri Kişilerine aşağıdaki konularda bilgi verme yükümlülüğü bulunmaktadır:

–      Veri Sorumlusunun ve varsa temsilcisinin kimliği,
–      Kişisel verilerin hangi amaçla işleneceği,
–      İşlenen kişisel verilerin kimlere ve hangi amaçla aktarılabileceği,
–      Kişisel veri toplamanın yöntemi ve hukuki sebebi,
–      İşbu prosedürün 5.5. maddesinde sayılmış Veri Kişisinin diğer hakları.

VitrayGıda, kişisel verilerin elde edilmesi sırasında veri sahiplerini aydınlatmaktadır. Bu kapsamda web sitesinde Aydınlatma metni yayınlamıştır.VitrayGıda zaman zaman iş süreçlerinin yürütülmesi, iletişim sağlanması amaçlarıyla tedarikçilerinin kişisel verilerine ihtiyaç duyabilir. Bu durumda sözü edilen tedarikçiye karşıVitrayGıdaaydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesini teminen ilgili VitrayGıdayetkililerinin “Tedarikçi Açık Rıza Ve Aydınlatma Metni Sözleşmesi” göndermesi mümkündür.

5.3.2 Özel Nitelikli Kişisel Verilerin işlenmesinde Uyulacak Kurallar:

İş kanunları ve mevzuatından doğan belirli hakların kullanılması veya belirli yükümlülüklerin yerine getirilmesi amaçlarıyla gerekli olmadıkça ve bu prosedür başta olmak üzere yürürlükteki sair mevzuat gereğince izin ve yetki verilen durumlar haricinde, Özel Nitelikli Kişisel Veriler işlenmeden önce bu verileri işlemek için ilgili kişinin açık izin ve rızasını mutlaka ve daima almak gerekir.

5.3.3 Çalışanların ve Çalışan Adaylarının Kişisel Verilerinin İşlenmesinde Uyulacak Kurallar

Çalışanlara ait Özel Nitelikli Kişisel Veriler de dahil olmak üzere Kişisel Verilerin İş Kanunu ve diğer ilgili mevzuat uyarınca yahut VitrayGıdatarafından belirlenen başka amaçlarla işlenebilmesi için, halihazırda VitrayGıda çalışanı bulunan kişilere “KVKK Personel Bilgilendirme ve Muvafakatname”nin imzalatılması suretiyle aydınlatma ve açık rıza temini yükümlüğünün yerine getirilmesi gerekmektedir.

Hali hazırda VitrayGıdaçalışanı durumunda bulunmayan, işe alım süreci olumlu şekilde tamamlanacak olan kişilere ilişkin kişisel verilerin işlenebilmesinin için, ilgili kişiye imzalatılacak olan iş sözleşmesine “İş Sözleşmesine Eklenecek Kişisel Veri Koruma Maddesi”nin eklenmesi ve iş sözleşmesinin bu haliyle imzalanması suretiyle aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesi mümkündür.

5.3.4 Müşterilere Ait Kişisel Verilerin Pazarlama Amaçlarıyla İşlenmesi ve Kullanılmasında Uyulacak Esaslar

Müşterilerin kişisel verilerini doğrudan veya dolaylı olarak pazarlama yapmak maksadıyla toplanması ve işlenmesi için, kişisel verilerin toplanmasından önce Veri kişisi müşterinin açık rızasının alınmış olması gerekir. Bunun haricinde Veri Kişilerine ticari iletişim kurulması rızasından vazgeçme imkanlarının hem alınacak rıza sırasında hem de her iletişimde sağlanması gerekir.

5.3.5 Görevi Gereği Kişisel Veri İşleyen Çalışanların Özel Olarak Dikkat Etmesi Beklenen Hususlar

Görevlerinin bir gereği olarak ve görevleri esnasında, VitrayGıda adına Kişisel Verileri işlerken, çalışanlarımızın işbu prosedürde yer alan hususların yanı sıra aşağıda sayılan hususları gözetmeleri beklenmektedir:

–      Kişisel Verilerin Veri Koruma Mevzuatı’na uygun bir şekilde, meşru yollarla ve adil bir biçimde işlenmesi gerekir.
–      Kişisel Verilerin sadece izin verilen ve açıklanan yasal amaçlar için işlenmesi gerekir.
–      Veri Kişisine açıklamayan veya meşru olmayan bir amaç için kesinlikle veri işlenmemesi ve saklanmaması gereklidir.
–      Kişisel Verilerin işlenme amacı için yeterli olması, bu amaçla ilişkili ve bağlantılı olması ve işlenme amacına kıyasla aşırı miktarda veya sayıda olmaması gerekir.
–      Kişisel Verilerin doğru ve gerçek olması ve gerektiğinde güncellenmesi gerekir.
–      Herhangi bir amaçla işlenen ve kullanılan Kişisel Verilerin bu amaç için gerekli olan süreden daha uzun bir süreyle tutulmaması ve saklanmaması gerekir.

5.3.6 Görevi Gereği Özel Nitelikli Kişisel Veri İşleyen Çalışanların Uyması Gereken Kurallar

Görevlerinin bir gereği olarak ve görevleri esnasında VitrayGıda adında Özel Nitelikli Kişisel Veri işlemekte olan çalışanların işbu prosedürün diğer maddeleri ve 5.3.6. maddede sözü edilen hususları gözetmelerinin yanı sıra KVKK mevzuatı uyarınca SZ-Vitray-02 Gizlilik Sözleşmesi’ni imzalamaları gerekmektedir.

5.3.7 Kişisel Verilerin Transferi ve Devri Gerçekleştirirken Uyulması Gereken Kurallar

Çalışanlarımız, bu prosedürde belirlenen koşullar haricinde herhangi bir üçüncü kişiye veri transfer etmeyeceklerdir.

  1. 4 TEKNİK VE İDARİ TEDBİRLER

Kişisel verilerin güvenli bir şekilde saklanması, hukuka aykırı olarak işlenmesi ve erişilmesinin önlenmesi ile kişisel verilerin hukuka uygun olarak imha edilmesi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu uyarınca yeterli önlemler çerçevesinde olmak üzereVitrayGıda tarafından teknik ve idari tedbirler alınmaktadır.

5.4.1  Teknik Tedbirler

VitrayGıdatarafından işlenmekte olan kişisel veriler bakımından alınan teknik tedbirler aşağıda sayılmıştır:

– Ağ güvenliği ve uygulama güvenliği sağlanmaktadır.

– Ağ yoluyla kişisel veri aktarımlarında kapalı sistem ağ kullanılmaktadır.

– Bilgi teknolojileri sistemleri tedarik, geliştirme ve bakım kapsamındaki güvenlik önlemleri alınmaktadır.

– Erişim logları düzenli olarak tutulmaktadır.

– Güncel antivirüs sistemleri kullanılmaktadır.

– Güvenlik duvarları kullanılmaktadır.

– Kullanıcı hesap yönetimi ve yetki kontrol sistemi uygulanmakta olup bunların takibi de yapılmaktadır.

– Log kayıtları kullanıcı müdahalesi olmayacak şekilde tutulmaktadır.

– Mevcut risk ve tehditler belirlenmiştir.

– Saldırı tespit ve önleme sistemleri kullanılmaktadır.

– Siber güvenlik önlemleri alınmış olup uygulaması sürekli takip edilmektedir.

– Taşınabilir bellek, CD, DVD ortamından aktarılan özel nitelikli kişisel veriler şifrelenerek aktarılmaktadır.

– Veri işleyen hizmet sağlayıcılarının, veri güvenliği konusunda farkındalığı sağlanmaktadır.

– Veri kaybı önleme yazılımları kullanılmaktadır.

5.4.2 İdari Tedbirler

VitrayGıda tarafından işlenmekte olan kişisel verilere ilişkin olarak alınan idari tedbirler aşağıda sayılmıştır:

– Çalışanlar için veri güvenliği hükümleri içeren disiplin düzenlemeleri mevcuttur.

– Çalışanlar için veri güvenliği konusunda belli aralıklarla eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.

– Çalışanlar için yetki matrisi oluşturulmuştur.

– Gizlilik taahhütnameleri yapılmaktadır.

– Görev değişikliği olan ya da işten ayrılan çalışanların bu alandaki yetkileri kaldırılmaktadır.

– İmzalanan sözleşmeler veri güvenliği hükümleri içermektedir. 

– Kişisel veri güvenliği politika ve prosedürleri belirlenmiştir.

– Kişisel veri içeren fiziksel ortamların dış risklere (yangın, sel vb.) karşı güvenliği sağlanmaktadır.

– Kişisel veri içeren ortamların güvenliği sağlanmaktadır.

– Kişisel veriler mümkün olduğunca azaltılmaktadır.

– Kişisel veriler yedeklenmekte ve yedeklenen kişisel verilerin güvenliği de sağlanmaktadır.

– Kurum içi periyodik ve / veya rastgele denetimler yapılmakta ve yaptırılmaktadır.

– Mevcut risk ve tehditler belirlenmiştir.

– Özel nitelikli kişisel veri güvenliğine yönelik protokol ve prosedürler belirlenmiş ve uygulanmaktadır.

– Özel nitelikli kişisel veriler elektronik posta yoluyla gönderilecekse mutlaka şifreli olarak ve KEP veya kurumsal posta hesabı kullanılarak gönderilmektedir.

– Veri işleyen hizmet sağlayıcılarının veri güvenliği konusunda farkındalığı sağlanmaktadır.

5.5 VERİ KİŞİLERİNİN HAKLARI

VitrayGıda tarafından kişisel verileri işlenmekte olan veri süreleri VitrayGıda başvurarak kendisi ile ilgili;

– Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,

– Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,

– Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,

– Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,

– Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,

– Veri Koruma Mevzuatı’nda öngörülen şartlar çerçevesinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,

– Kişisel veri ile ilgili yapılan işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,

– İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,

– Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme, haklarına sahiptir.

Kişisel Verilerin doğrudan, pazarlama çabalarının bir parçası olarak toplandığı durumlarda, Veri Kişisi, kendisine ait Kişisel Verilerin üçüncü şahıslara verilmesine veya pazarlama amaçlarıyla kullanılmasına itiraz etme hakkına ya da Kişisel Verileri üçüncü şahıslara verilmeden veya pazarlama amaçlarıyla kullanılmadan önce durumun kendisine bildirilmesini talep etme hakkına sahiptir.

5.6 GÜVENLİK KOŞULLARI

VitrayGıdaçalışanları, Kişisel Verileri kazayla veya yasadışı bir şekilde imha olma, kaybolma, tahrif edilme, yetkisiz ifşa veya yetkisiz erişim risklerine (Güvenlik Olayı) karşı koruma amacıyla aşağıdaki de dahil tüm makul güvenlik önlemlerini alırlar;

– Kişisel Verilere erişimi sadece görevlerinin ifası esnasında bu bilgilere erişmesi zorunlu olan çalışanlarla sınırlı tutmak.

– Uygunsa, şifre korumalı elektronik dosyaları kullanmak.

– Kişisel Verileri içeren dosyaları düzenli saklamak ve bu dosyalara fiziksel erişimi gerektiği gibi ve uygun şekilde kısıtlamak.

– Kişisel Verilere yetkisiz erişim veya Kişisel Verilerin usulsüz kullanımı gibi olay ve durumlardan haberdar olduğunda bunları derhal âmirine bildirmek.

– Kişisel Verileri ilk belirtilen amacı dışında bir amaçla kullanmadan önce ilgili Veri Kişisinden açık rıza almak ve işleme konusuyla ilgili aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmek.

Kişisel Verileri korumak için alınan güvenlik tedbirleri periyodik olarak denetlenmektedir. Böylelikle kişisel verilerin korunması için ilave güvenlik tedbirlerine veya prosedürlerine ihtiyaç olup olmadığı tespit edilir.

5.7 KİŞİSEL VERİLERİ İMHA TEKNİKLERİ

İlgili mevzuatta öngörülen süre ya da işlendikleri amaç için gerekli olan saklama süresinin sonunda kişisel veriler, VitrayGıdatarafından re ‘sen (periyodik imha süreleri) veya ilgili kişinin başvurusu üzerine yine ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak aşağıda belirtilen tekniklerle imha edilir.

Kişisel Verilerin Silinmesi

Kişisel veriler Tablo-2’de verilen yöntemlerle silinir.

Tablo 2: Kişisel Verilerin Silinmesi

Veri Kayıt Ortamı

Açıklama

Sunucularda Yer Alan Kişisel Veriler

Sunucularda yer alan kişisel verilerden saklanmasını gerektiren süre sona erenler için sistem yöneticisi tarafından ilgili kullanıcıların erişim yetkisi kaldırılarak silme işlemi yapılır.

Elektronik Ortamda Yer Alan Kişisel Veriler

Elektronik ortamda yer alan kişisel verilerden saklanmasını gerektiren süre sona erenler, veri tabanı yöneticisi hariç diğer çalışanlar (ilgili kullanıcılar) için hiçbir şekilde erişilemez ve tekrar kullanılamaz hale getirilir.

Fiziksel Ortamda Yer Alan Kişisel Veriler

Fiziksel ortamda tutulan kişisel verilerden saklanmasını gerektiren süre sona erenler için sorumlu birim yöneticisi hariç diğer çalışanlar için hiçbir şekilde erişilemez ve tekrar kullanılamaz hale getirilir. Ayrıca, üzeri okunamayacak şekilde çizilerek/boyanarak/silinerek karartma işlemi de uygulanır.

Taşınabilir Medyada Bulunan Kişisel Veriler

Flash tabanlı saklama ortamlarında tutulan kişisel verilerden saklanmasını gerektiren süre sona erenler, sistem yöneticisi tarafından şifrelenerek ve erişim yetkisi sadece sistem yöneticisine verilerek şifreleme anahtarlarıyla güvenli ortamlarda saklanır.

Kişisel Verilerin Yok Edilmesi

Tablo 3 : Kişisel Verilerin Yok edilmesi

 Fiziksel Ortamda Yer Alan Kişisel Veriler

Kâğıt ortamında yer alan kişisel verilerden saklanmasını gerektiren süre sona erenler, kâğıt kırpma makinelerinde geri döndürülemeyecek şekilde yok edilir.

 Optik / Manyetik Medyada Yer Alan Kişisel Veriler

Optik medya ve manyetik medyada yer alan kişisel verilerden saklanmasını gerektiren süre sona erenlerin eritilmesi, yakılması veya toz haline getirilmesi gibi fiziksel olarak yok edilmesi işlemi uygulanır. Ayrıca, manyetik medya özel bir cihazdan geçirilerek yüksek değerde manyetik alana maruz bırakılması suretiyle üzerindeki veriler okunamaz hale getirilir.

Kişisel Verilerin Anonim Hale Getirilmesi

Kişisel verilerin anonim hale getirilmesi, kişisel verilerin başka verilerle eşleştirilse dahi hiçbir surette kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek kişiyle ilişkilendirilemeyecek hale getirilmesidir. Kişisel verilerin anonim hale getirilmiş olması için; kişisel verilerin, veri sorumlusu veya üçüncü kişiler tarafından geri döndürülmesi ve/veya verilerin başka verilerle eşleştirilmesi gibi kayıt ortamı ve ilgili faaliyet alanı açısından uygun tekniklerin kullanılması yoluyla dahi kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek kişiyle ilişkilendirilemez hale getirilmesi gerekir. 

5.8 VERİ TÜRLERİNE GÖRE SAKLANMA VE İMHA SÜRELERİ

Aşağıdaki tabloda belirtilen verilerin ilgili muhafaza süreleri boyunca muhafaza edilmesinden, departman yöneticileri sorumludur.

Departman yöneticilerinin takibinden sorumlu olduğu VitrayGıdaperiyodik imha süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Departman yöneticileri bu sürelere uygun olarak imhaların gerçekleştirilmesinden ve muhafaza süresi dolan kişisel verilerin imhasına ilişkin gerekli hatırlatmaları yapmak bakımından görevli ve yetkilidir.

Tablo 4: Kişisel veri saklama ve imha süreleri

VERİ TÜRÜ

MUHAFAZA SÜRESİ

İMHA SÜRESİ

E-postalar ve şirket içi yazışmalar

10 yıl

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Sözleşmeler

Sözleşmenin sona ermesini takip eden 10 yıl boyunca

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Müşteri Kayıtları

Müşteri ile girilen son etkileşimi takip eden 10 yıl boyunca

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Çalışan Kayıtları

Çalıştıkları süre boyunca

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Eski Çalışan Kayıtları

İşten ayrılmalarını takip eden 10 yıl boyunca

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Çalışan Adaylarına İlişkin Kayıtlar

Başvuruyu takip eden 2 yıl boyunca

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Muhasebe ve Finans Kayıtları

5 yıl

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Şirket İçi Şikayetler ve İlgili Belgeler

10 yıl

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Hukuk Kayıtları

10 yıl

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Resmi Yazışmalar

Süresiz

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Satınalma Kayıtları

İş ilişkisinin sona erme tarihinden itibaren 10 yıl

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Yetkili Servis Kayıtları

İş ilişkisinin sona erme tarihinden itibaren 10 yıl

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Vergi Kayıtları

5 yıl

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Kamera Kayıtları

10 gün

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod

Ziyaretçi Kayıtları

120 gün

Saklama süresinin bitimindeki ilk periyod